latinica  ћирилица
06/12/2017 |  08:45 ⇒ 11:19 | Autor: RTRS

Za poljoprivrednike naredne godine 176,4 miliona KM

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u 2018. godini iz raznih izvora finansiranja na raspolaganju će biti 176,4 miliona KM, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Osim 60 miliona KM, na koliko poljoprivrednici i ove godine mogu računati isplatama iz agrarnog budžeta za 2018. godinu, omogućeno je i korištenje povoljnih kreditnih sredstava Investiciono razvojne banke /IRB/ Republike Srpske za poljoprivredu.

"Po tom osnovu, poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 65 miliona KM kreditnih sredstava, po kamatnim stopama već od 3,4 odsto", naglašavaju u resornom ministarstvu.

Novost sljedeće godine biće i sredstva Partner fonda, koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, a zahvaljujući kojem su poljoprivrednici u prilici da dobiju dodatnih 3,9 miliona KM, po najpovoljnijoj kamati od 3,3 odsto godišnje.

"Kreditna sredstva ovog fonda, koji je formiran s ciljem podsticaja bržeg razvoja poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj, plasiraju se putem NLB banke Banjaluka", tvrde u Ministarstvu.

Korisnici kredita mogu biti porodična poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, privredna i akcionarska društva iz oblasti poljoprivrede i slično.

"Krediti mogu biti usmjereni u izgradnju novih objekata za stočarstvo, kupovinu osnovnog stada, podizanje novih zasada voćnjaka i vinograda, kupovinu protivgradne mreže ili opreme za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika", objašnjavaju u Ministarstvu.

Minimalni iznos kredita za ove namjene je 10.000 KM, a maksimalan 100.000 KM.

Poljoprivrednici će zahvaljujući Partner fondu imati i mogućnost kreditnog zaduživanja za kapitalne investicije u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, te prehrambenoj industriji, koje su inovativne i sa visokim stepenom automatizacije, a visina kredita za ove namjene je od 100.000 KM do 300.000 KM.

Rok otplate kredita je do šest godina, uz mogućnost ugovaranja grejs perioda koji ne može biti duži od 12 mjeseci i koji je uključen u rok otplate kredita, a kamatna stopa je fiksna i iznosi četiri odsto godišnje.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede napominju da će naredne godine poljoprivrednicima u Srpskoj na raspolaganju biti i 26,2 miliona KM iz sredstava vodoprivrede za zaštitu zemljišta i dobara, te 21,3 milion KM iz međunarodnih projekata u poljoprivredi.

Izvor: SRNA