latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:28 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Roditeljska kuća u Banjaluci, dom za 43 porodice (VIDEO)

Prva Roditeljska kuća za djecu oboljelu od malignih bolesti u Republici Srpskoj, za 15 mjeseci, bila je drugi dom za 43 porodice iz svih krajeva Srpske.
Roditeljska kuća u Banjaluci - Foto: RTRS
Roditeljska kuća u BanjaluciFoto: RTRS

Kuća je izgrađena sredstvima prikupljenim u kampanji "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Na 5. donatorskoj večeri održanoj u decembru 2014, obezbijeđena su sredstva za izgradnju ovog objekta u najvećem gradu Srpske, u iznosu od 886 hiljada maraka, od čega je 50 hiljada maraka uplaćeno za pomoć izgradnji Roditeljske kuće u Sarajevu.

Roditeljska kuća u Banjaluci, za djecu koja se u Univerzitetskom kliničkom centru RS liječe od malignih bolesti, i pored svih problema sa kojima su suočeni njeni mali stanari, odiše pozitivnom energijom i domaćinskom atmosferom.

Tokom proteklih petnaest mjeseci rada, mnogima je bila drugi dom i utočište.

Kada bolest zakuca na vrata, nastupaju mnoge nevolje. Tada je svaka pomoć dobrodošla. Igre i bezbrižnosti djetinjstva pretvaraju se u bespoštednu borbu za život u kojoj porodična zajednica ima veliku ulogu.

Malim stanarima Roditeljske kuće, ali i članovima njihovih porodica, na raspolaganju je sedam apartmana, igraonica, soba za rekreaciju, kuhinja sa trpezarijom i učionica.

Roditeljska kuća jedan je od malobrojnih objekata ove namjene u regionu.

Roditelji su pošteđeni podstanarskih briga tokom liječenja djece, a bliznina Univerzitetsko kliničkog centra uliva im dodatnu sigurnost, jer je boravak u njoj besplatan.

To je i bio cilj organizatora kampanje, pomoći djeci u stanju potrebe, olakšati im dane, mjesece, ponekad i godine liječenja, pokazati humanost, solidarnost i jedinstvo svih nas na djelu.