latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:02 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Arheolozi otkrili mjesto iskrcavanja Cezarovih legija u Britaniji

Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto prvog iskrcavanja Јulija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu. Vjeruje se da se rimski general iskrcao u zalivu Pedžvel u regiji Tanet. Do sada je tačno mjesto iskrcavanja bilo nepoznato.

Ono se danas nalazi oko kilometar unutar kopna, ali u Cezarovo doba bilo je na obali, prenosi Bi-Bi-Si.

Arheolozi tvrde da se lokacija poklapa sa Cezarovim opisom po kojem je vidljiva s mora, ima veliki otvoreni zaliv, a iznad nje je uzvišenje dio, odnosno brdo koje je poput osmatračnice. Cezarova vojska je na tom mjestu odmah izgradila manje utvrđenje, a naučnici sa Univerziteta Lejkester tvrde da su otkrili mjesto iskrcavanja.

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem selu Ebsflit, a većina predmeta datira iz prvog vijeka pijre nove ere. Površina baze bila je oko 50 jutara, a njena glavna namjena bila je zaštita Cezarove flote, koja je bila izvučena na obalu.

Na samoj lokaciji je pronađen odbrambeni jarak, što upućuje na to da je riječ o vojnom utvrđenju. Oblik jarka sličan je rimskim utvrđenjima u Alesiji u Francuskoj.

Prva Cezarova invazija izvedena 55. godine pre nove ere bila je neuspješna obzirom na to da su Rimljani naišli na snažan otpor tamošnjih stanovnika Brita, ali iduće 54. godine stanje je bilo drugačije.

Uprkos tome, Cezar nikad nije uspostavio okupacione snage na britanskom tlu. Njegovo iskrcavanje u Kentu olakšalo je Rimljanima osvajanje dijelova Britanije gotovo stotinu godina kasnije kad je počela stalna rimska okupacija Velike Britanije, koja je uključivala Vels i dijelove Škotske, a trajala je gotovo 400 godina, prenosi Hina.

Cezar se u Italiju vratio kao junak nakon slavnog prelaza rijeke Rubikon 49. godine prije nove ere, a da prethodno nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Izvor: B92, radiosarajevo.ba