latinica  ћирилица
02/12/2017 |  19:51 | Autor: RTRS

Rahoj: U slučaju normalizacije doći će i privredni rast

Španski premijer Marijano Rahoj obećao je danas da bi ekonomski rast naredne godine mogao dostići tri odsto, što je daleko više od predviđenog, ukoliko se Katalonija vrati u "normalu".

Sredinom oktobra, kada su pokušaji za ostvarenje nezavisnosti bili u punom zamahu, centralne vlasti su smanjile predviđanja za 2018. godinu sa 2,6 odsto na 2,3 odsto.

"Ako bi se vratila normalnost, stabilnost i mir ovih 2,3 odsto naredne godine biće tri odsto", rekao je Rahoj na sastanku njegove Narodne partije u Mataru nedaleko od Barselone.

Madrid je raspisao nove regionalne izbore za Kataloniju 21. decembra nakon što je sa vlasti uklonjena administracija bivšeg lidera Karlesa Puđdemona i suspednovan je parlament.

Međunarodne agencije, uključujući Međunarodni monetarni fond i Organizaciju za ekonomski razvoj upozorile su na mogućnost krize u Španiji.

Katalonija daje oko 20 odsto od španskog bruto domaćeg dohotka i stopa turizma, prodaje novih automobila i maloprodaja opale su u oktobru neposredno nakon što je parlament proglasio nezavisnost.

Izvor: SRNA