latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:27 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

U Srpskoj registrovano 113 oboljelih od HIV-a AIDS-a (VIDEO)

Prema podacima Instituta za javno zdravsto u Srpskoj je registrovano 113 oboljelih od HIV-a AIDS-a.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen je i u Republici Srpskoj aktivnostima usmjerenim na podizanje svijesti o obolijevanju od side uzrokovane širenjem hiv virusa.

Iako je u Republici Srpskoj BiH ove godine manje novoboljelih, važnost prevencije se mora naglašavati, a mladi dodatno obrazovati i informisati, ne samo o ovoj, nego i drugim polno prenosivim bolestima.

U ovoj godini otkriveno je šet novih slučajeva od čega su četiri hiv pozitivna i dva oboljela od side, a svi inficirani su muškog pola. Bolest modernog doba na našim prostorima je uvijek tabu, a oboljeli su nerijetko izolovani. Žive u strahu da će se njihova bolest otkriti, da će ostati bez posla, porodice, prijatelja..

Prvog decembra se ukazuje na važnost borbe protiv side , ali isto tako potrebno je istaći podršku oboljelim. Edukacija je i ove godine usmjerena na mlade ljude, ali i marginalizovane nacionalne grupe poput Roma.

Sida se prenosi nezaštićenim polnim odnosom, korišćenjem nestreilisanih igala, trudnoćom sa zaražene majke na bebu. Velika odgovornost za sprječavanje širenje infekcije je na onima koji sumnjaju da su rizična grupa i trebalo bi da se, što prije, testiraju.

U lokalnim zajednicama širom Srpske, Crveni Krst i udruženja građana, na važnost prevencije upozorile su akcijama dijeljenja letaka i isticanja crvene mašne- simbola borbe protiv side.