latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:44 | Autor: RTRS

Kinezi "poludjeli" za pršutom iz Španije

O luksuznoj robi sa Zapada sve zavisniji Kinezi potpuno su ludi za poznatim španskim pršutom Patanegra. Potražnja je toliko velika da Španci nemaju zaliha.
Kinezi "poludjeli" za pršutom - Foto: nezavisne novine
Kinezi "poludjeli" za pršutomFoto: nezavisne novine

Nakon što su kineski novi bogataši otkrili radosti skupih francuskih vina, kavijara i tartufa, sada su "napali" na iberijsku šunku, koja je poznata kao najbolja na svijetu. Španci je prave od mesa crnih svinja, koje se uglavnom hrane žirom.

Ali, kako piše The Guardian, potražnja je tolika da već ugrožava zalihe šunke, pa u ovom predbožićnom periodu, kada Španci jedu veliki broj delikatesa, cijene rastu.

Nedavno uklanjanje ograničenja na uvoz je omogućilo ovom vrhunskom proizvodu da "nađe svoje zasluženo mjesto na tržištu, uz kavijar i pršut", prenio je list El Pais izjavu Renea Lemea, šefa izvoza čuvenog Cinco Јotas brenda.

Kineze, velike ljubitelje svinjetine, sada je potpuno očarala Patanegra. Problem je u tome što najbolje šunke zriju nekoliko godina te je potražnja sada veća od zaliha, pa su cijene skočile za 10 odsto. Sedam i po kilograma teško sušenih butova koštaju između 150 i 600 evra.

Izvor: seebiz.eu