latinica  ћирилица
01/12/2017 |  09:10 | Autor: RTRS

Godišnje istraživanje o farmama Srpske

Republički zavod za statistiku u ovoj godini prvi put sprovodi anketu "Godišnje istraživanje farmi" kojom će na teritoriji Republike Srpske biti obuhvaćena 5.282 porodična poljoprivredna gazdinstva, odabrana slučajnim uzorkom, a intervjuisanje će obavljati ovlašteni anketari od danas do 15. decembra.
Mljekari - Foto: Screenshot
MljekariFoto: Screenshot

Ovim statističkim istraživanjem biće prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, grožđa i drugog voća, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji.

Biće prikupljeni i podaci o klanju stoke, te proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prikupljeni podaci biće korišteni isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom novou. Istraživanje će biti sprovedeno prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata.

Izvor: SRNA