latinica  ћирилица
30/11/2017 |  09:09 | Autor: RTRS

I neke zdrave namirnice su loše za zube

Da li i vi jedete ove namirnice koje oštećuju zube?
Zubi - Foto: Screenshot
ZubiFoto: Screenshot

Svi znamo da su slatkiši loši za zube, ali ima i namirnica za koje ne biste ni pretpostavili da su takođe loše za zube. Znamo i da bi trebalo da izbjegavamo kafu, čaj, crveno vino, ali stomatolog dr Ričard Marks kaže da postoji još dosta namirnica koje oštećuju zubnu gleđ.

Kokice

To vam možda djeluje kao zdrava opcija za grickanje, ali kokice nisu najbolji izbor za zube.

- Mogu da se zaglave između zuba i doprinesu nagomilavanju kamenca - kaže on.

Takođe, ako neke ostanu neispržene i tvrde, mogu da oštete plombu, kao i sam zub. Budite pažljivi!

Bijeli hljeb

Iako je mekan i naizgled bezopasan za zube, bijeli hljeb sadrži šećer.

- Kada žvaćete, stvara se erozivna kiselina koja šteti zubima, pa se preporučuje da nakon toga isperete usta tečnošću namijenjenom za to - savjetuje stomatolog.

Paradajz

Ova namirnica sadrži iznenađujuće dosta kiseline, što znači da oštećuje zubnu gleđ, a posebno ako se jede sirov. Ukoliko se jede kao salata i miješa se sa drugim namirnicama, dobra stvar je što zubi nisu baš direktno izloženi.

Neko voće

Citrusno voće sadrži dosta kiseline koja može da ošteti zubnu gleđ. Dr Marks kaže da su za zube najzdravija opcija banane i lubenice, a kada je riječ o ostalim voćkama, najbolje ih je unositi kao smuti napitak.

Osim toga, suvo voće sadrži šećer, a što je voće lepljivije - kao, recimo, suve kajsije - to su veće šanse da se komadići zadrže između zuba.

Izvor: Mondo