latinica  ћирилица
28/11/2017 |  12:45 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Najsloženiji zahvati iz otohirurgije u fočanskoj bolnici

Na Odjeljenju za otorinolaringologiju Univerzitetske bolnice Foča, kadrovskim jačanjem i nabavkom savremene opreme, počele su da se rade najsloženije operacije iz oblasti otohirurgije, poput današnje rekonstrukcije bubne opne.
Bolnica u Foči-operacija - Foto: SRNA
Bolnica u Foči-operacijaFoto: SRNA

Nakon više decenija urađen je ovaj operativni zahvat zahvaljujući direktoru beogradske Univerzitetske klinike za otorinolaringologiju Nenadu Arsoviću, jednom od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti.

Riječ je o veoma rijetkom operativnom zahvatu, koji se radi mikrotehnikom u opštoj anesteziji.

- Vrši se rekonstrukcija, ne samo bubne opne, već čitavog aparata u srednjem uvu - pojasnio je Arsović, pod čijim vođstvom je urađena operacija.

On je pohvalio tim stručnjaka u Foči, za koje je rekao da su veoma ambiciozni i da imaju veliku želju da napreduju u svim oblastima.

- To je veoma pohvalno i naša klinika ih podržava stručno dolascima ovdje da im pomognemo u operacijama. Nekada mi radimo, a nekada oni, a mi asistiramo. Pacijenti iz ove regije, koji su morali ići u Beograd ili Banjaluku, ovim će dobiti centralnu bolnicu u kojoj će moći, što se tiče otorinolaringologije, da završavaju najveći broj operacija - naveo je Arsović.

Rekonstrukcija bubne opne urađena je petnaestogodišnjem pacijentu iz Pala Nikoli Gavriloviću.

- Prije šest godina sam operisao krajnike i stavili su mi cjevčice, a nakon dvije-tri godine osjetio sam da mi je sluh oslabio. Rečeno mi je da mi je pukla bubna opna. Trebao sam da radim operaciju u julu u Kasindolu, ali imao sam neke pripreme pošto se bavim biatlonom, a onda su me uputili da u Foči radim operaciju - rekao je Gavrilović pred ulazak u operacionu salu.

Načelnik Odjeljenja za otrinolaringologiju Univerzitetske bolnice Foča Siniša Šolaja nada se da će fočanski ljekari, pod mentorstvom Arsovića, veoma brzo usvojiti složene procedure i da će početi i samostalno da ih rade.

- Otohirurgija se ovdje dugo nije radila, a najavom da ćemo početi te vrste operacija, na spisku već imamo oko 40 pacijenata koji čekaju. Nadamo se da ćemo veoma brzo tu listu smanjiti i da će te operacije postati rutinska procedura - rekao je Šolaja.

On je podsjetio da je operaciona sala za otohirurgiju još ranije opremljena zahvaljujući pomoći Vlade Holandije i opštine Foča, te da trenutno na ovom odjeljenju radi troje specijalista otorinolaringologije i jedan specijalista maksilofacijalne hirurgije.

Izvor: SRNA