latinica  ћирилица
27/11/2017 |  15:55 ⇒ 15:58 | Autor: RTRS

Sedam razloga zbog kojih bi žene trebalo da piju pivo

Umjereno ispijanje alkoholnih pića može pozitivno da utiče na zdravlje. Neke novije studije pokazale su da pivo, a posebno ono crno, blagotvorno utiče na zdravlje i ljepotu žena.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Ovo su razlozi zbog kojih nije tako loša ideja popiti čašu piva, poslije napornog radnog dana.

1. Јača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nježnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije koju je sproveo Nacionalni koledž za neuropatsku medicinu iz američke savezne države Oregon, objavljene u časopisu "Natural Medicine Journal".

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine biorazgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Zbog toga se umjereno ispijanje posebno preporučuje ženama u menopauzi, koja je povezana sa smanjenjem gustine kostiju.

2. Protivupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalcijum i selen, koje štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Uz to, sadrži i brojne antioksidanse koji jačaju imunitet organizma.

Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi sa drugim zdravim namirnicama, gorkastog ukusa, poput maslinovog ulja, spanaća, blitve ili rukole. Hmelj, kao jedan od osnovnih sastojaka piva, je bogat izvor humola, snažnih protivupalnih jedinjenja koji inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

3. Pozitivno utiče na kožu

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji su zaduženi za lijepu i zategnutu kožu. Pomaže u održavanju tonusa mišića i daje energiju cijelom tijelu.

S obzirom na to da se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na druge načine. Postoji čak i "urbana" legenda da komarci izbjegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u organizmu.

Naučnici su detaljnom analizom sastojaka i eksperimentima utvrdili da pivo zbog sadržaja kvasca i hmelja jača nokte i kosu. U starom Egiptu imućnije žene su pivom prale kosu, jer je ona tako postajala sjajnija i ljepša.

4. Smanjuje nadutost

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih matrija od svijetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se više od jednog grama vlakana, dok ih se u istoj količini svijetlog piva nalazi manje od jednog grama. Vlakna utiču na zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor.

5. "Ubija" umor

Pojava umora, između ostalog je povezana i sa manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo je dobar izvor tog minerala. A dejstvo alkohola može pozitivno da riješi i probleme sa nesanicom.

Kao bogat izvor vitamina B grupe, posebno B12 koga nema u biljnom svijetu, a koji je odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

6. Štiti srce

Umjereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivoe lošeg, razrijeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara.

Јedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 odsto manje šanse da dobiju neku kardiovaskularnu bolest, za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića.

7. Hidracija

Španski istraživači sa Univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolje hidratizirajuće dejstvo na organizam od obične vode, kada tijelo dosegne više temperature, što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.

Izvor: B92, Zadovoljna.hr