latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:30 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Holanđanka ne želi više "Hitlera" u svojoj kući

Holanđanka, vlasnica akvarela sa potpisom njemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera poklonila je sliku nacionalnom institutu za ratnu dokumentaciju, navodeći da ne želi da ima to djelo u svojoj kući, prenio je holandski list Volkskrant.
Adolf Hitler - Foto: Getty Images
Adolf HitlerFoto: Getty Images

Vlasnica, čije ime nije saopšteno, rekla je da je sliku naslijedila od oca, koju je kupio na kiosku za razglednice za 75 centi i tada nije obratio pažnju na potpis "A. Hitler".

Ona je rekla da je pokušala da proda sliku na aukciji ali nijedna kuća nije htjela da organizuje prodaju. Akvarel, čiju su autentičnost potvrdili stručnjaci, na kraju je predat institutu.

Mladi Hitler je naslikao akvarel dok je živio u Beču od 1908. i 1913. godine. Slika će sada biti dio arhiva holandskog instituta koji je osnovan poslije Drugog svjetskog rata.

Institut je naveo da je Hitler kao mladić zarađivao novac od prodaje razglednica koje je sam slikao. Pretpostavlja se da je naslikao između 2.000 i 3.000 razglednica i akvarela različitih veličina. Oko 800 je pronađeno.

Većina Hitlerovih slika je sada u privatnim kolekcijama u Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD, a četiri su rukama američke vojske koja ih je konfiskovala tokom rata.

Izvor: Beta