latinica  ћирилица
22/11/2017 |  12:41 | Autor: RTRS

Provjereni začin koji topi masne naslage i kilograme

Cimet može da pomogne u topljenju masnih naslaga, pokazala je nova studija koju su sproveli stručnjaci sa Mičigen Univerziteta.
Cimet (Foto: Thinkstock) -
Cimet (Foto: Thinkstock)

Cinamaldehid, organsko jedinjenje, je eterično ulje u cimetu koje mu daje ukus. Prethodna istraživanja sprovedena na miševima pokazala su da ih cinamaldehid štiti od gojaznosti i hipoglikemije. Tim istraživača sa Mičigena odlučio je da testira kako ovo jedinjenje utiče na masne ćelije kod ljudi.

Prikupili su matične ćelije donora različitih godina, težine i nacionalnosti. Ova masna tkiva mogla su da postanu masne ćelije ukoliko se nađu u ljudskom tijelu. Ove masne ćelije, zvane adipociti, skladište energiju u obliku lipida u izobilju i spaljuju ih tokom vježbanja. Tim je takođe proučavao mišićna tkiva.

Rezultati su, kako ističu stručnjaci, potvrdili prethodna istraživanja koja pokazuju da cinamaldehid spriječava gojaznost. Studija je objavljena u časopisu Metabolism.

Stručnjaci dodaju da bi mnogi lijekovi protiv gojaznosti mogli da budu zamijenjeni tretmanom baziranom na cimetu. Oni koji cimet koriste za gubitak težine znaju da ga je teško konzumirati u većim količinama.

Iako cinamaldehid u cimetu sagorijeva lipide, nema studije koja je pokazala neželjene efekte kod ljudi pri konzumiranju ovog jedinjenja. Zna se da je u malim dozama siguran za konzumiranje.

Izvor: B92