latinica  ћирилица
20/11/2017 |  23:20 | Autor: RTRS

Tinejdžerima treba 10 sati sna

Nedostatak sna je najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji podjednako utiče na njih i njihovu okolinu, tvrde naučnici.
Spavanje (foto: trauma-recovery.net) -
Spavanje (foto: trauma-recovery.net)

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da djeca svakih deset godina ulaze u pubertet tri mjeseca ranije, pa tinejdžerski uzrast sada počinje već između devete i dvanaeste godine.

Među mnogobrojnim fizičkim i psihičkim promjenama u tom dobu, istraživanja su pokazala da se tipično tinejdžersko ponašanje, svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima, mogu objasniti nedovoljnom količinom sna. Rijetki su oni koji spavaju po desetak sati, koliko je njihovom tijelu i umu potrebno, dok prosječni tinejdžer spava samo oko šest sati.

Zato većina ima smanjenu koncentraciju i pamćenje, emocionalnu nestabilnost i veću sklonost depresiji, povećano agresivno i neprimjereno ponašanje, veći rizik od nespretnosti i povreda, probleme s kožom, veću potrebu za nezdravom hranom, kofeinskim i energetskim napicima, veći rizik od zloupotrebe droga itd.

Pratite koliko spava noću vaše dijete i motivišite ga da ide na spavanje i budi se u isto vrijeme. Vikendom, naravno, može da ima više slobode, ali bolje je da kod buđenja ne bude razlika veća od dva sata od uobičajenog vremena. Smislite neke zgodne nagrade kojima ćete ga podsticati da uhvati zdrav ritam spavanja i buđenja. Nije preporučljivo čitanje ili gledanje nečega što može izazvati strah ili razbuđivanje. Sat vremena prije spavanja bolje je da ne gleda ni u kakve ekrane, jer emituju plavičasto svjetlo koje sprečava sintezu hormona potrebnog za zdrav san.

Izvor: Večernje novosti