latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:33 | Autor: RTRS

Zašto su DŽobs i Gejts zabranili djeci pametne telefone?

Psiholozi su relativno brzo shvatili da prekomjerno korištenje tehnologije može loše uticati na mozak tinejdžera.
Djeca i mobilni - Foto: Screenshot
Djeca i mobilniFoto: Screenshot

Stiv DŽobs i Bil Gejts su, takođe, ovo shvatili još poodavno, jer su nastojali da svoju djecu vaspitavaju što dalje od pametnih telefona i tableta, a nedavno je objavljena i knjiga koja poručuje isto to: "Pametna tehnologija odlična je stvar, ali prekomjerno korištenje, pogotovo u svrhu zabave i druženja, može zaglupiti djecu".

O ovome je pisao i Biznis Insajder koji je tu tezu potkrijepio rezultatima istraživanja koji kažu da se kod djece u osmom  razredu, koja učestalo koriste društvene mreže, može pojačati opasnost od depresije za zabrinjavajućih 27 odsto.

Osim toga, spominje se i podatak da djeca koja svakodnevno provode minimalno tri sata za pametnim telefonima, mogu razviti i sklonost prema suicidu i da se broj broj samoubistava tinejdžera u SAD sve više povećava, a glavnog krivca vide upravo u prekomjernom korištenju pametnih telefona.

Zato su autori pomenute knjige naglasili da su upravo dvije najveće tehnološke legende, DŽobs i Gejts, odlučili da odgajaju svoju djecu, barem djelimično, bez tehnologije. Tako je Gejts svojoj starijoj kćeri, koja danas ima 21 godinu, tek sa 14 dozvolio prvi pametni telefon.

Izvor: Agencije