latinica  ћирилица
20/11/2017 |  09:29 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

Emocionalni stres izaziva oštećenja na srcu kao i infarkt

Slomljeno srce može da prouzrokuje oštećenja srca kao i srčani udar, tvrdi nova studija. Riječ je o rezultatu emocionalnog stresa, obično prouzrokovanog tugom ili lošim raskidom.

U Velikoj Britaniji hiljade odraslih pati od takozvanog takotsuba, odnosno sindroma slomljenog srca.

Istraživači su dokazali da srce može da bude oslabljeno kada određeni životni događaj utiče na osobu.

Ljekari su ranije pretpostavljali da su ti uticaji privremeni i da štete nisu dugotrajne, ali tim s univerziteta u Aberdinu je razvio novu teoriju.

Studija, u kojoj su učestvovale desetine osoba koji pate od sindroma slomljenog srca, pokazala je da to stanje trajno slabi srce u jednakoj mjeri kao srčani udar.

Pacijenti su tokom dvije godine redovno radili ultrazvuk i magnetnu rezonancu, a istraživači su otkrili da oni koji pate od slomljenog srca nisu u stanju da vježbaju i da se brzo umore.

"Takotsubo se pojavljuje češće nego što smo mislili. Rezultati jasno pokazuju trajna neželjena dejstva ove pojave na srce", rekla je Dina Doson, vodeći autor studije.

"Naše istraživanje ukazuje na to da takotsubo treba liječiti istom hitnošću kao bilo koji drugi problem srca, i da je pacijentima potreban trajan tretman", zaključila je Doson.

Izvor: B92