latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:22 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Stogodišnji lovac iz Latvice

U Srbiji se divljač lovi organizovano punih 120 godina, a Živan Popović, stogodišnjak iz ariljskog sela Latvice, najstariji je lovac u Srbiji.
Stogodišnji lovac iz Latvice - Foto: RTS
Stogodišnji lovac iz LatviceFoto: RTS

Možda ga noge ne služe kao nekada, ali Živan, ni na pragu sto prve godine, od lova ne odustaje. Vid ga još služi, a ruka je i dalje dovoljno mirna da dobro nanišani i ustreli još koji trofej.

Tokom bogate lovačke karijere nije baš uvijek imao srca da zapuca, pa čak ni kada je zbog toga imao štete.

Živan Popović, lovac iz Latvice, kaže da je jednom prilikom naišao na vjeverice kada je od njih čuvao orahe. "Držao sam pušku, čudio se i čekao šta će da urade. Ali nisam pucao na njih", rekao je lovac.

Živan je, kažu kolege, uvijek bio snalažljiv lovac, a pjesma K"ad sam bio mlađan lovac" ja baš kao da je pisana po njegovim doživljajima i trofejima.

Srbo Ivković, lovac iz Arilja, uz osmijeh kaže da ima i oko kuća da se lovi, nije sva divljač na terenu. Živan Popović kaže da se i to dešavalo.

"Svaki lovac je specifičan, a Žile je u pravu kada ovo kaže, ima raznih vrsta lova. Voli on da se našali, sa Žiletom je uvijek lijepo druženje, uvijek ima nešto novo da se sazna, ima nešto i da se nauči", kaže Dragan Marković, dopisnik časopisa Lovac.

Snalažljivost je pokazao kada je kao mladić uspio da pobjegne iz vojne bolnice i da kroz okupiranu Srbiju prepješači od Skoplja do Latvice. Bio je mobilisan i u četnike, potom u partizane. A kada je demobilisan, posvetio se poljoprivredi, u Latvici izgradio kuću i stekao najveći životni kapital.

Živan Popović kaže da je imao sedmoro djece, ali da je jedno umrlo, a trideset četvoro ćerki, sinova, unuka, praunuka.

U svemu treba biti umjeren, kaže Živan, koji se trudi da svakog dana bar nešto uradi. Od lova ne odustaje, kaže, prvenstveno zbog druženja i lovačkih priča, koje su uvijek zanimljive.

Izvor: RTS