latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:35 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Tanjug: Izetbegović nije demantovao svoje izjave o priznanju Kosova

Novinska agencija Tanjug ocijenila je da Bakir Izetbegović svojim saopštenjem, u kojem optužuje ovu agenciju za lažnu vijest, ne demantuje ništa od onog što je rekao, a ova novinska agencija prenijela, pa ni svoj politički stav o nezavisnosti Kosova.
Tanjug - Foto: Screenshot
TanjugFoto: Screenshot

U odgovoru na saopštenje Izetbegovićevog kabineta, Tanjug ocjenjuje da Izetbegović pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmjeri na Tanjug i na taj način obezbijedi neku vrstu amnestije za sopstveni politički faul.

"Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sudeći prema današnjem saopštenju svog kabineta, ne odriče se `nade` da će BiH priznati `Republiku Kosovo`, niti stava da je `BiH dosad trebalo to da uradi`, niti svoje uloge `generatora`, koji to, kako je naveo, za `Dojče vele` - `gura`", navodi Tanjug u odgovoru.

Tanug navodi da u Izetbegovićevom saopštenju, međutim, ne slučajno, nema ni riječi o tome koja je to lažna vijest, šta je to netačno objavio, nigdje demantija na ono što je Izetbegović rekao, pa ni čime je nastavio da "plasira nove neistine". Napominju da je cijela teza o "lažnoj vijesti", namjeri i konstrukciji, koja se prebacuje ovoj agenciji zasnovana na nepreciznosti u odgovoru na pitanje da li će BiH priznati Kosovo.

Tanjug je, kako se dodaje, odgovor Izetbegovića "nadam se da da" najprije preneo kao "da", a zatim to ispravio. Ova agencija ističe u odgovoru da za "narušavanje odnosa BiH i Srbije", te "kreiranje loše atmosfere uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu" sigurno nije odgovoran Tanjug, kako tvrdi Izetbegovićev kabinet, već sam Izetbegović.

On je uostalom, toga bio svestan kada je rekao: "Što se mene tiče, dosad je Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege....". "Sa `ljutnjom kolega`, međutim, Izetbegović mora da se izbori vlastitim političkim kapacitetima i integritetom. Tanjug mu u tome neće pomoći", ističu iz ove agencije.

U saopštenju Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH navedeno je da je Tanjug netačno, "izvan konteksta i tendenciozno" prenio dijelove Izetbegovićevog intervjua za "Dojče vele", "iskrivljujući samu suštinu izjave".

Takođe se navodi i da iz Tanjuga "umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest, koju su plasirali", nastavljaju da "obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine".

Izvor: SRNA