latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:14 | Autor: RTRS

BiH i Srbija: Diplomatija BiH jedno, sarajevska politika drugo

Bilateralna saradnja između BiH i Srbije je dobra i intenzivna, ocijenjeno je danas u Beogradu na političkim konsultacijama između ministarstava inostranih poslova, uz naglasak da je neophodno što skorije usaglasiti i riješiti pitanje granice dvije zemlje.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Tokom susreta konstatovano je da dvije susjedne zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose koji u posljednjih nekoliko godina idu uzlaznom putanjom, te je u tom kontekstu stavljen naglasak na dalje jačanje privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Na sastanku je naglašeno da o dobroj bilateralnoj saradnji svjedoči i broj realizovanih i najavljenih posjeta zvaničnika dvije zemlje, posebno u ovoj godini, kao i saradnja u okviru regionalnih inicijativa, posebno u okviru Berlinskog procesa.

Delegaciju BiH na uzvratnim bilateralnim političkim konsultacijama u Beogradu predvodio je zamjenik ministra inostranih poslova Јosip Brkić, dok je delegaciju Ministarstva inostranih poslova Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Stevanović.

Izvor: SRNA