latinica  ћирилица
14/11/2017 |  17:10 | Autor: RTRS

VSTS: Prioritet - borba protiv korupcije

Borba protiv korupcije prioritet je za BiH, za Visoki sudski i tužilački savjet i pravosudne institucije, kao i sve građane BiH, izjavila je potpredsjednik VSTS-a Јadranka Lokmić Misirača tokom radionice o saradnji tužilaštava i policijskih tijela, koja je danas okončana u Sarajevu.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Iz VSTS-a je saopšteno da je dvodnevna radionica "Procjena trenutnog stanja i identifikovanje područja za moguće unapređenje" organizovana u okviru projekta koji podržavaju vlade Švajcarske i Norveške "Јačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa", a u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku podršku razmjene informacija.

Svrha ove radionice je procjena nivoa saradnje tužilaštava i policije, naročito u procesuiranju predmeta krivičnih djela korupcije i privrednog kriminala, kao i da se definišu moguća područja budućeg unapređenja saradnje tužilaštava i policijskih tijela.

Misirača je zahvalila Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, koja je podržala radionicu i dodala da VSTS BiH nastoji kontinuirano da jača kapacitete domaćeg pravosuđa za borbu protiv korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, te da nastavlja odgovorno da ispunjava svoju ulogu u pravosudnom sistemu.

"Radionica je primjer odlučnosti da zajedno sa predstavnicima tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona unaprijedimo vlastito znanje za borbu protiv različitih vidova kriminala, pa i onih najsloženijih, poput organizovanog kriminala i korupcije", naglasila je ona.

Šef Odsjeka za vladavinu prava Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ričard Vud istakao je da vlasti moraju obezbijediti da bolje sarađuju od onih koji su na pogrešnoj strani zakona.

Tokom radionice predstavljeni su pozitivni primjeri i najbolje prakse saradnje tužilaca i policije iz zemalja članica EU poput Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije, kao i primjeri iz domaće prakse.

Izvor: Srna