latinica  ћирилица
14/11/2017 |  13:18 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Predragović: Odlukom suda predmet "Naš dom" vraćen na početak (VIDEO)

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović, rekla je danas za RTRS da se odlukom banjalučkog Okružnog suda u predmetu "Naš dom" postupak vraća na početak.
Bosiljka Predragović - Foto: RTRS
Bosiljka PredragovićFoto: RTRS

- Ovdje se ne odlučuje o pravu svojine u korist Grada ili u korist preduzeća "Naš dom", već se zbog proceduralnih nedostataka, odnosno davanja učešća Gradu Banjaluka u tom postupku, sam postupak vraća na početak - rekla je Predragovićeva, komentarišući izjavu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića koji je rekao da je Odluka banjalučkog Okružnog suda o poništavanju rješenja RUGIP-a u vezi sa zgradom i zemljištem preduzeća "Naš dom" mali korak u borbi za vraćanje imovine Grada.

Predragovićeva je navela da očekivanja Radojičića da će ovaj slučaj kao i neki drugi slučajevi koji se raspliću pred tužilaštvom i istražnim organima biti završeni u korist Grada, predstavlja pritisak na Upravu i samostalnost voditelja upravnog postupka.

- Poslije ovakve izjave i pominjanja Tužilaštva možda se očekuje neka krivična prijava i dalje istražne radnje ukoliko se ne odluči u korist Grada - istakla je ona.

Predragovićeva tvrdi da je Radojičićeva izjava u kojoj navodi da je Grad konačno dobio pravo učešća u postupku netačna, jer Zakon o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima Republike Srpske, te odluka Ustavnog suda potvrđuju da strane u postupku mogu biti isključivo Pravobranilaštvo i preduzeće koje je predmet privatizacije.

- Svako zainteresovano lice koje misli da su mu time narušena prava ima mogućnost da tužbom pred redovnim sudom ostvari ta prava. Grad Banjaluka je čitavo vrijeme imo mogućnost da svoja prava ostvari u parnici, a ne u postupku privatizacije pred organom uprave - rekla je ona.

Podsjećamo, banjalučki Okružni sud poništio je rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u slučaju milionski vrijedne zgrade preduzeća "Naš dom" u Banjaluci.