latinica  ћирилица
14/11/2017 |  12:58 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Komić otvorio sedmi festival nauke (VIDEO)

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić otvorio je danas u banjalučkom Domu omladine sedmi Festival nauke, čiji je cilj podsticanje naučnog razvoja na ovim prostorima.
Banjaluka, Komić - otvoren Festival nauke - Foto: SRNA
Banjaluka, Komić - otvoren Festival naukeFoto: SRNA

Komić je rekao novinarima da je želja resornog ministarstva da ovaj festival, čija je ovogodišnja tema "Vještačka inteligencija", bude interesantan i zanimljiv, te da zaintrigira i motiviše mlade da se bave naukom i istraživanjem.

On je rekao da su izdvajanja za nauku investicija u budućnost, te da male i zemlje u tranziciji uvijek imaju problema na tom planu, iako je znanje razvojna šansa.

"To je problem ne samo naše zemlje, već i regiona. Ipak, svake godine nastojimo da izdvajanja za nauku budu veća. Upravo se usvaja budžet Republike Srpske i nadamo se da će u određenom dijelu biti povećanja za nauku", naveo je Komić.

On kaže da resorno ministarstvo stvara okvire time što omogućava naučnoistraživačkim organizacijama da učestvuju u mnogim evropskim fondovima, dodajući da je u tom smjeru važno i učešće poslovnog sektora.

"Stvaramo uslove za tolerantni partnerski odnos, koji uz poseban odnos prema sticanju znanja i njegovoj komercijalizaciji i primjeni treba dati pozitivne efekte. Među uspješnim primjerima komercijalizacije je vakuum presa iz Doboja, koja je u čitavom svijetu prisutna", istakao je Komić.

Predrag Milosavić, koji je na Festivalu zajedno sa studentima predstavljao eksperimente Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, kaže da je ove godine na skupu manje učesnika i ogleda, ali da se interesovanje mladih za nauku povećava.

"Nije splasnuo interes, što ohrabruje. To nisu klasične ekskurzijske posjete, već se djeca zaista interesuju za nauku. U tom smislu i mi smo se potrudili i predstavili sa 18 ogleda, od čega je 12 novih", rekao je Milosavić.

Sedmi Festival nauke nudi mnoštvo zanimljivih eksperimenata, prezentacija i predavanja iz raznih naučnih oblasti, koje posjetiocima predstavljaju profesori i studenti fakulteta, učenici i nastavnici srednjih škola iz Srpske i razne kompanije.

Na ovom festivalu, čiji je organizator Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske, za sedam godina je bilo više od 10.000 posjetilaca.

U okviru Festivala predviđeni su i dani otvorenih vrata na nekoliko fakulteta u Banjaluci, a sutra u 12.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske biće otvorena izložba "Tesla i Pupin na istom putu".

Istog dana u 19.00 časova u Dječijem pozorištu Srpske biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Komić je najavio da će biti nagrađeni najbolji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, te dodijeljene nagrade za najbolji naučni časopis, naučnu publikaciju i naučno-istraživaču organizaciju.

Partner ovogodišnjeg Festivala nauke je kompanija "M:tel".

Izvor: SRNA