latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:20 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Dijabetes- bolest naše civilizacije

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.
Dijabetes - Foto: ilustracija
DijabetesFoto: ilustracija

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa 14. novembra uvele su Međunarodna federacija za dijabetes i Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta. 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Srpskoj je "Žene i dijabetes". Kampanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, ovaj put ima za cilj da promoviše ravnopravan pristup svim ženama, koje su riziku ili žive sa dijabetesom, na lijekove i medicinska sredstva koja se koriste u prevenciji i liječenju dijabetesa, edukaciju i informisanje potrebno za postizanje optimalnih ishoda u liječenju dijabetesa, te na podizanje svijesti u cilju sprečavanja dijabetesa tipa 2, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u 2016. godini u Republici Srpskoj prijavljena su ukupno 1.273 nova lica oboljela od dijabetesa, od čega je prijavljeno 609 novooboljelih osoba ženskog pola i 664 novooboljelih muškog pola. 

Ukupan broj oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj u 2016. godini, prema podacima Instituta, iznosio je 56.016, od kojih je prijavljeno 31.193 osobe oboljele od dijabetesa ženskog pola i 24.823 oboljelih osoba muškog pola. Prema međunarodnim pokazateljima (uzimajući u obzir procijenjenu prevalencu dijabetesa u Republici Srpskoj na 6-8 odsto) ovo čini oko 65 do 70 odsto od procijenjenog ukupnog broja oboljelih u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva podsjećaju da postojanje programa koji promovišu zdrave životne stilove i preveniraju faktore razvoja ove bolesti, usaglašenih sa Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj do 2020.godine, predstavljaju osnov odgovora na očekivano povećanje broja oboljelih.

Aktivnosti ranog otkrivanja dijabetesa u stadijumu kada se još uvijek ne prepoznaju simptomi ove bolesti, uz kvalitetan i efektivan tretman oboljelih, sa organizovanom edukacijom i podrškom obezbijeđenom, ne samo oboljelima nego i njihovim porodicama, uz praćenje broja i stanja oboljelih i aktivno uključenje lokalne zajednice u odgovor na dijabetes, predstavljaće osnov za usporavanje rastućeg trenda broja oboljelih od ove bolesti u Republici Srpskoj i u narednim godinama, navode iz Ministrastva.

Dijabetes se danas, zbog svog socijalno-medicinskog značaja naziva i bolešću civilizacije. Sa epidemijskim potencijalom, kao jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja, dijabetes predstavlja značajan javno-zdravstveni problem. 

Analize su pokazale da je dijabetes vodeći uzrok sljepila, terminalne bubrežne insuficijencije i netraumatske amputacije ekstremiteta, kao i prerane radne nesposobnosti kod radno aktivnog stanovništva. Smatra se da je dijabetes jedan od vodećih uzroka invaliditeta i umiranja u svijetu. Dokazano je da dijabetes povećava rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja za dva do sedam puta, a zbog specifičnog liječenja, hroničnog toka, komplikacija i invaliditeta, dijabetes ima značajno učešće i u ukupnim troškovima zdravstvene zaštite. 

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes, trenutno u svijetu, ima više od 199 miliona žena koje žive s dijabetesom, a do 2040. godine, predviđa se povećanje do 313 miliona. Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti žena globalno, uzrokujući 2,1 miliona smrti svake godine. 

Žene koje žive sa dijabetesom mogu imati negativan uticaj ovog oboljenja na trudnoću. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dvije od pet žena koje žive sa dijabetesom su reproduktivne dobi, što čine preko 60 milina žena širom svijeta. Bez adekvatnog planiranja porodice, dijabetes tipa 1 i tipa 2 može povećati rizik od smrtnosti majke i djeteta. Takođe, jedan od sedam porođaja prati gestacijski dijabetes, što predstavlja značajnu i nerijetko zanemarenu prijetnja zdravlju majke i djeteta. 

Kod većine oboljelih od dijabetesa tipa 2, ova bolest može da se spriječi. Takođe, kod oboljelih od dijabetesa može se značajno odgoditi razvoj komplikacija dijabetesa. Zato je potrebno da se i stanovništvo, kao i drugi sektori aktivno uključe u borbu protiv ove bolesti na način da se upoznaju i praktikuju zdrave stilove života.

Potrudimo se da najmanje 30 minuta dnevno vježbamo (brzog hodanja, vožnje biciklom, plivanja ili plesanja). Pokazalo se da samo 30 minuta redovnog dnevnog pješačenja može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 35 do 40 odsto.

Rizični faktori za nastanak dijabetesa: gojaznost i prekomjerna težina, izostanak kretanja i/ili vježbe, prethodno utvrđeni poremećaji vrijednosti šećera u krvi, nezdrava ishrana, visok krvni pritisak i visok holesterol, postojanje dijabetesa kod bližih članova familije, tevpostojanje dijabetesa u trudnoći.​