latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:13 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Stoltenberg: Poštujemo odluku Beograda o vojnoj neutralnosti

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg ocijenio je da su odnosi NATO-a i Srbije veoma dobri, da Alijansa poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i da Beograd treba sam da odluči hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO) - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO)Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

On je naglasio da NATO veoma cijeni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unapređuje bliskom saradnjom sa srpskim vlastima, te dodao da će mu biti veoma drago da pozdravi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sutra u sjedištu NATO-a.

"Mislim da su sadašnji odnosi veoma dobri. Obje strane imaju pragmatičan pristup. Dosta praktično sarađujemo", rekao je Stoltenberg za "Blic".

On je istakao da je NATO svjestan značajne uloge Srbije za stabilnost u regionu.

Kada je riječ o aspiracijama Srbije ka EU, Stoltenberg kaže da je proces evropskih integracija zasnovan na više principa koji obuhvataju promovisanje i očuvanje demokratskih vrijednosti, poštivanje vladavine prava i dobrosusjedske odnose.

"Poštujemo suverenitet svake države u odlučivanju o političkim i bezbjednosnim aranžmanima. Od Rusije očekujemo to isto. To je osnovni princip evropske bezbjednosti na koji smo se obavezali Završnim aktom iz Helsinkija", rekao je Stoltenberg.

Izvor: SRNA