latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:01 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Banjaluka ima potencijal za Evropsku prestonicu kulture

Grad Banjaluka i projektni Tim za aplikaciju Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024, organizovali su sinoć prvi javni dijalog na temu "Evropska prestonica kulture: Banjaluka 2024".
Kandidatura za EPK 2024.godine (Foto: http://www.banjaluka.rs.ba) -
Kandidatura za EPK 2024.godine (Foto: http://www.banjaluka.rs.ba)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ovaj grad može, hoće i treba da učestvuje u ovom projektu. 

- Može, jer ako iko ima potencijal i kapacitet- ima Banjaluka. Ima institucije, pojednice, kulturnu scenu, kulturnu publiku. Hoće, jer uz svu sumnjičavost koja postoji u gradu za neke projekte, mislim da je kulturna javnost stala iza ovoga jer do sada nismo čuli da ne treba da učestvujemo. Mislim da trebamo jer je kulturunoj sceni u Banjaluci potreban još jedan pozitivan impuls da ide naprijed  - naglasio je Radojičić.

On je dodao da  će Banjaluka, kakav god bio ishod kandidature, dobiti jednu putanju kulture u gradu, koja treba da podigne i kvalitet kulturnih događanja.

- Tako da se sve to uklapa i u jednu generalnu scenu regionalne prestonice. Evropska prestonica je jedan segment te opšte slike, na kojoj ćemo vrijedno raditi i oko čega u ovom momentu imamo i politički konsenzus- rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je skup "Evropska prestonica kulture: Banjaluka 2024" prva javna promocija ove ideje, iako se na njoj radi već dosta dugo, od kraja prošle godine.

Radojičić je napomenuo da je Grad donio odluku da ulazi u kandidaturu, da formirani Tim "Banja Luka 2024" i Savjet za pripremu i učešće Banjaluke u projektu EPK, te da je do sada dosta toga urađeno na analizi kulturne scene i priremi strategije razvoja kulture.

Očekivanja su da se početkom naredne godine dobije prijedlog strategije razvoja kulture za narednih deset godina, iz čega ide aplikacija i dalje procedure za taj postupak.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prestonice kulture za 2024. godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.