latinica  ћирилица
14/11/2017 |  08:44 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Mlijeko ili sok od pomorandže za doručak?

Evo šta je zdravija opcija uz prvi jutarnji obrok:
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Sok od pomorandže

"ZA": Čaša soka od pomorandže ima oko 110 kalorija, a zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, moćnim antioksidantom.

"PROTIV": Velike količine ovog soka mogu ozbiljno da oštete zubnu gleđ. Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Ročesteru pokazalo je da je kod osoba koje su tokom pet uzastopnih dana pile sok od pomorandže zubna gleđ značajno oslabljena.

- Testirali smo sok od pomorandže jer je on najčešći izbor uz doručak, ali generalno, većina voćnih sokova ima pH vrijednost ispod 4, što znači da su veoma kiseli - kaže dr Јanfeng Ren koji je vodio ovo istraživanje.

Mlijeko

"ZA": Čaša mlijeka zadovoljiće 20 odsto naših dnevnih potreba za proteinima i trećinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. Uz to, istraživanja pokazuju da je manja vjerovatnoća da se osoba prejede tokom ručka ukoliko ujutru popije mlijeko, dijelom zbog toga što nas mlijeko zasiti zbog visokog udjela proteina, dijelom zbog toga što je kalcijum neophodan da bi hormoni koji nam utiču na kilažu bili u ravnoteži.

"PROTIV": Ukoliko ne konzumirate potpuno obrano mlijeko, ono može da sadrži zasićene masti, koje podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti i mogu da doprinesu razvoju bolesti koje se povezuju sa gojaznošću, kakva je recimo dijabetes.

Šta je bolje?

Ipak - mlijeko. Ali, birajte obrano mlijeko sa niskim udjelom mliječnih masti.

Ako vam ipak više prija da dan započnete čašom cijeđene pomorandže, popijte je brzo, tako da sok što kraće bude u kontaktu sa zubima. Druga opcija je da pijete na slamčicu, ili da prosto poslije toga isperete usta vodom, piše Women's Health.

Izvor: Mondo