latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:45 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Pet razloga zbog kojih ne treba biti vegetarijanac

Stručnjaci navode pet razloga zbog kojih vegetarijanska ishrana škodi zdravlju.
Povrće - Foto: ilustracija
PovrćeFoto: ilustracija

Prvi razlog je nagli gubitak težine. Odricanjem od mesa osoba može izgubiti do pet kilograma težine u samo mjesec dana, što nije dobro za zdravlje.

Drugo, kardinalna promjena u ishrani dovodi do promjene u crijevnoj mikroflori. A crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje imunološkog sistema, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje hroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, odbranu od alergena i pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Treće, odbijanje mesa može negativno da utiče na metabolizam, od problema sistema organa za varenje do čira na želucu.

Četvrti razlog je to što se kod vegetarijanaca pojavljuje deficit hranljivih sastojaka, proteina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje tijela, a sve to može da dovede do srčane insuficijencije (srce više ne može da pumpa dovoljnu količinu krvi za snabdijevanje cijelog organizma).

Posljednji razlog zbog kojeg ljekari ne savjetuju da se odbija meso: Ako osoba, nakon produžene apstinencije, ponovo počne da jede proteine životinjskog porijekla, može da pogorša rizik od pojave hroničnih bolesti.

U Velikoj Britaniji, gdje su objavljeni rezultati stručne analize, trećina stanovnika ne konzumira meso i mesne proizvode.

Izvor: B92, radiosarajevo.ba