latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:35 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Јedina fabrika radijatora u Srpskoj i FBiH ponovo u pogonu (VIDEO)

Nakon desetogodišnje pauze jedina fabrika radijatora u Srpskoj i FBiH - "Termal" Lopare, koja je nakon neuspjele privatizacije završila u stečaju, ponovo je u pogonu.
Fabrika Termal - Foto: RTRS
Fabrika TermalFoto: RTRS

Novi vlasnik od aprila proizvodi kotlove za pelet i cisterne za ulje i gorivo , a u toku su i završne pripreme za proizvodnju radijatora. Posao je za sada dobilo 72 radnika.

Oživjeli su pogoni loparskog ''Termala'' , kome je zbog nagomilanih dugovanja i dugogodišnjeg stečaja prijetilo da završi u starom gvožđu. Bivšim radnicima, koji su prije 35 godina počeli radni vijek u ovoj fabrici, omogućeno je da ostvare pravo na penziju,a mladima da odmah po završetku škole dobiju posao .

U ''Termalu'' su od aprila zaposlena 72 radnika, većinom sa područja Lopara, a u narednih pola godine planirano je da bude uposleno od 160 do 180 radnika.

Saniran je dio pogona, starog 40 godina, a milion maraka novi vlasnik iz Kalesije uložiće u osposobljavanje linije za proizvodnju radijatora.

U ovoj fabrici biće još radnih mjesta, jer se grade dvije nove hale za proizvodnju peleta koja je planirana od iduće sezone.

U posljednjih godinu dana u realnom sektoru u Loparama obezbijeđeno je 140 novih radnih mjesta.