latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:02 ⇒ 09:33 | Autor: RTRS

Šta bi se dogodilo da dva mjeseca izbacite sva ulja iz ishrane?

Većina ljudi ne može da zamisli kuvanje bez ulja, ali fitnes instruktor i nutricionista DŽulijana Hever odlučila je da u periodu od 60 dana u potpunosti izbaci sva ulja iz ishrane kako bi se uvjerila šta se u tom slučaju dešava u ljudskom organizmu.
Ulje (Fotolia) - Foto: ilustracija
Ulje (Fotolia)Foto: ilustracija

"Uvijek sam vjerovala da su maslinovo i kokosovo ulje neizostavni dio zdrave ishrane. Konzumirala sam ih skoro svaki dan - maslinovo sam koristila za kuvanje, kokosovo sam mazala na tost, a s uljem avokada pravila humus. A onda sam saznala da ona i nisu toliko zdrava jer nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost i sadrže mnogo kalorija", kaže Hever.

Naime, samo jedna kašika ulja sadrži 120 kalorija, koje tijelo skladišti usljed čega se gojimo. Upravo zato je DŽulijana odlučila da u potpunosti ukloni ulja iz ishrane.

"Iznenadili biste se koliko namirnica ispušta svoje sokove ili vodu dok se kuva ili peče, tako da mi ulje uopšte nije bilo potrebno. Povrće se malo ljepilo za tiganj, ali tada bih samo dodala malo vode", objasnila je Hever.

Nakon dva mjeseca bez ulja, nutricionistkinja je primjetila da joj se stomak u potpunosti smanjio, a vremenom je promjena bila sve vidljivija.

To, navarno, nipošto ne znači da bi sve vrijeme u potpunosti trebalo da izbjegavate bilo kakva ulja, jer i to je neka vrsta ekstrema koji škodi zdravom načinu života. Ipak, ovo bi trebalo da bude podsjetnik da vodite računa o količini koju konzumirate i da ne pretjerujete.

Takođe, ovo nipošto ne znači da bi trebalo da izbjegavate sve masti u ishrani, jer ne treba zaboraviti na one zdrave, na primjer one koji se nalaze u orašastim plodovima.

Izvor: Agencije