latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:56 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema registrovanih oboljelih od gripa

U Republici Srpskoj za sada nema registrovanih pacijenata oboljelih od gripa, rečeno je Srni u republičkom Institutu za javno zdravstvo.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Јandrić rekla je Srni da Institut u kontinuitetu sprovodi nadzor nad akutnim respiratornim infekcijama, oboljenjima sličnim gripu i teškim respiratornim infekcijama.

Prema njenim riječima, vakcinacija građana prema ličnom izboru protiv gripa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske komercijalnom vakcinom teče prema planu i već je utrošeno više od polovine nabavljene količine.

Ona je podsjetila da je vakcinacija protiv gripa počela 26. oktobra, te da je Institut ove godine obezbijedio 1.600 doza komercijalnih vakcina.

Јandrićeva kaže da je cijena komercijalne vakcine 18 KM, a zainteresovani se mogu vakcinisati svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova.

"Za stanovnike koji imaju pravo na besplatnu vakcinu Institut je obezbijedio 15.000 doza u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske", navela je Јandrićeva i dodala da se vakcinacija vrši u ambulantama porodične medicine.

Ona je napomenula da su plaćanja vakcinisanja oslobođeni pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, oni koji su imali operacije na srcu, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, mišićne distrofije, multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivna lica i oboljeli od AIDS-a.

Plaćanja vakcinisanja protiv gripa oslobođena su i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, lica koja boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama ili odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Јandrićeva je navela da se vakcinacija preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim licima, licima koja su u kontaktu sa rizičnim grupama, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja.

Ona je preporučila da se građani što prije vakcinišu, jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita protiv ove bolesti.

Izvor: Srna