latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:17 ⇒ 10/11/2017 | 07:55 | Autor: RTRS

Dogovor RTRS-a i TV K3: Oprema ustupljena u skladu sa privremenim cjenovnikom (VIDEO/FOTO)

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović i zamjenik direktora Televizije K3 Branko Dakić, potpisali su ugovor kojim će TV K3, uz naknadu, biti priključena na Multipleks A i tako postati prva komercijalna televizija koja će početi digitalno emitovanje. Nakon što je Savjet RAK-a prihvatio žalbu RTRS-a na odluku RAK-a da kazni našu medijsku kuću zbog toga što je odbila da ustupi svoju opremu prnjavorskoj televiziji bez naknade, i vratio postupak na ponovno odlučivanje, ugovor je potpisan u skladu sa privremenim cjenovnikom koji je odobrio Upravni odbor RTRS-a.
Milinović i Dakić - Foto: RTRS
Milinović i DakićFoto: RTRS

Kazna RAK-a, žalba RTRS-a , vraćanje postupka na početak... Umjesto zaključka- novo rješenje regulatora da RTRS, zbog smetnji koje K3 trpi u digitalnom emitivanju, uz naknadu priključi tu televiziju na Multipleks A. I priljučiće je na osnovu partnerskog dogovora menadžmenta javnog servisa Srpske i prnjavorske televizije, koji je ovjeren potpisima na ugovoru.

- Ono što smo tvrdili na početku- da RTRS ne može svoju opremu da ustupi bilo kome bez naknade- sada je potvrđeno zahvaljujući razumijevanju ljudi iz K3, ali i nastojanjima i podršci institucija Republike Srpske da dođemo do ugovora kojim se definišu prava i obaveze u digitalnom emitovanju - rekao je Milinović.

Potpisivanje ugovora: Draško Milinović i Branko Dakić

Nakon godinu dana K3 će, tako, izaći iz digitalnog mraka. Prva iz Srpske i jedina privatna televizija u BiH ulazi u sistem digitalnog emitovanja.

- Bilo je problema koji su trajali godinu dana, ne našom krivicom. Јednostavno, bili smo kolateralna šteta, ali je sada to ispravljeno. Postigli smo saglasnost sa menadžmentom RTRS-a i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti - rekao je zamjenik direktora ove televizije, Branko Dakić.

Novim rješenjem RAK-a koje je podrazumijevalo i nove uslove, pozabavio se Upravni odbor RTRS-a, tražeći model njegovog sprovođenja. Rezultat je potpisani ugovor, u skladu sa privremenim cjenovnikom, koji je taj odbor odobrio.

Član Upravnog odbora RTRS-a Slobodan Bošković kaže da sada i drugi komercijalni mediji mogu isto to da učine.

Menadžment RTRS-a poručuje da digitalizacija jeste naš vitalni interes, ali da moramo štititi našu imovinu. I dalje ćemo osporavati odluke RAK-a koji nije zakonodavac, a BiH, podsjeća generalni direktor, nema zakon koji definiše digitalno emitovanje.

- I dalje ostaje osporavanje svih odluka RAK-a koje se tiču RTRS-a, u vezi sa nadležnošću za koju tvrdimo da generalni direktor te agencije nema zakonsko uporište. Naprosto, RAK nema zakonsko uporište da donosi takve odluke - istakao je Milinović.

Јavni servis neće biti kočničar procesa digitalizacije, ali moramo spriječiti uzurpaciju opreme, po svim segmentima, kategoričan je Milinović. Najavio je mogućnost da RTRS bude inicijator Zakona o dogitalnoj radio-difuziji BiH, kojom bi prvi put bila ozakonjena ova oblast.