latinica  ћирилица
09/11/2017 |  09:49 ⇒ 09:51 | Autor: RTRS

Revolucionarni podvig: Nova koža za "dječaka leptira"

Ljekari koji liječe dječaka iz Njemačke, oboljelog od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspjeli da mu stvore potpuno novu kožu.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Dječak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smješten je prije dvije godine u bolnicu u Njemačkoj, s rijetkom, neizlječivom bolesti kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osjetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana, navodi AP.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dječakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Poslije niza operacija kojima mu je spašavan život, dječak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tijela, navodi BBC.

Sada, dvije godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dječaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lijekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dječak "sada osjeća kao normalna osoba", da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po cijelom tijelu i najveći dio njegove kože izgledao je kao otvorena rana.

Kako za buloznu epidermolizu lijeka nema i oko 40 odsto oboljelih ne doživi adolescenciju, doktori su dječakovu porodicu pripremali za najgore.

Јedan od doktora u njemačkoj bolnici izjavio je da su se ljekari prvobitno odlučili za palijativnu njegu, jer "nisu imali šanse da spasu život djeteta".

Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom, prenosi BBC.

Izvor: B92, Beta