latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:59 | Autor: RTRS

Ovo je prvi znak zapaljenja crijeva

Procjenjuje se da u Srbiji više od 5.000 ljudi boluje od Kronove bolesti, ali se tačan broj još ne zna jer se formiranje registra oboljelih tek očekuje. Nešto je veća učestalost ulceroznog kolitisa, druge najčešće hronične zapaljenske bolesti crijeva, koji je prema tvrdnjama ljekara, mnogo češći u sjevernim dijelovima država i od njega najčešće obolijevaju osobe starosti od 20 do 40 godina.
Debelo crijevo (Foto: Thinkstock) -
Debelo crijevo (Foto: Thinkstock)

Prvi simptomi koji predstavljaju "alarm" jesu pojava krvi u stolici i dijareja.

"Kod teških oblika ulceroznog kolitisa postoje česte 'vodenaste' stolice sa prisustvom krvi, jaki grčevi, povišena temperatura, dehidratacija i gubitak težine. To stanje ponekad zahtijeva čak i bolničko liječenje", kaže doktor Srđan Marković sa odjeljenja za gastroenterologiju KBC Zvezdara.

S druge strane, kod Kronove bolesti klinička slika zavisi od drugih faktora, jer za razliku od ulceroznog kolitisa koji se javlja samo na debelom crijevu, Kronova bolest moguća je na bilo kom mjestu duž digestivne cijevi.

"Temperatura, bol u trbuhu, proliv i gubitak težine su simptomi Kronove bolesti. Bol je najčešće oko pupka ili u donjem desnom dijelu stomaka. Ipak, ponekad jedini simptomi mogu da budu povišena tjelesna temperatura i gubitak u težini", kaže dr Marković.

Osim toga, kao posljedica Kronove bolesti mogu da se pojave i fistule, odnosno otvori između susjednih vijuga crijeva, crijeva i bešike, vagine i kože.

"Fistule oko analne regije su česte, praćene su infekcijom, krvarenjem, bolne su i neprijatne. Upravo te bolne, gnojne upale često zahtijevaju operativno liječenje uz tretman lijekovima", kaže Marković.

Kolonoskopija sa ileoskopijom je nezaobilazan pregled bolesnika sa sumnjom na Kronovu bolest. Prisustvo bolesti u tankom crijevu može se ispitati radiološkim metodama: skenerom i magnetnom rezonancom, odnosno enterografijom. Većina pacijenata sa Kronovom bolešću se bar jednom u životu operiše, dok je operacija u ulceroznom kolitisu neophodna u hitnim situacijama totalne kolektomije, odnosno uklanjanja crijeva.

Iako su obje bolesti hronične i neizlječive, ljekari naglašavaju da uz adekvatno liječenje pacijent može da ima isti kvalitet života kao da je zdrav.

Izvor: B92, Novosti.rs