latinica  ћирилица
07/11/2017 |  14:26 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Kvalitetan jelovnik u vrtiću ne mora biti skup

Kvalitetna ishrana djece u vrtićima osnovni je preduslov za pravilan rast, razvoj, dobro zdravstveno stanje, psihofizičku kondiciju, odbrambenu sposobnost organizma i odvijanje svih vitalnih funkcija, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić.
Banjaluka, ishrana - radionica - Foto: SRNA
Banjaluka, ishrana - radionicaFoto: SRNA

Ćućićeva je pred početak stručne radionice "Implementacija Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, higijene, njege, preventivne zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi i Standarda i normativa ishrane" novinarima u Banjalici rekla da će resorno ministarstvo istrajati u njihovoj primjeni, kako bi boravak djece u predškolskim ustanovama bio siguran.

Ona je podsjetila da je primjena Pravilnika u predškolskim ustanovama počela krajem oktobra prošle godine, naglasivši da su prije toga važile norme o ishrani u vrtićima iz sedamdesetih godina.

"Prvi put imamo jasan pokazatelj šta bi vrtići trebalo da imaju, od ishrane do higijenskih uslova", rekla je Ćućićeva.

Ona je dodala da je cilj da se dobije na kvalitetu, ističući da su Pravilnikom jasno propisane sve odredbe šta jedan vrtić treba da ispuni da bi djeca imala kvalitetan boravak.

"Najveći dio dana djeca provode u vrtiću i nama je cilj da svaki aspekt tog boravka bude siguran", rekla je Ćućićeva.

Prema njenim riječima, analize su pokazale da kvalitetnija ishrana ne znači da je i skuplja.

"Naš cilj je da damo prijedlog jelovnika, ali i da ne štedimo na djeci, jer djeca su naš najveći resurs", rekla je Kocićeva.

Koordinator sprovođenja inicijative "Predškolske ustanove-prijatelji zdrave ishrane" Dragana Stojisavljević je istakla da je analiza jelovnika u pet vrtića u različitim krajevima Srpske pokazala da nutritivne vrijednosti u pogledu određenih makro i mikro nutrijenata u ishrani djece predškolske dobi ne zadovoljavaju najnovije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

"To je bila baza da pokrenemo inicijativu da se u Srpskoj uradi podzakonski akt i standardi i normativi koji će definisati oblast ishrane djece predškolske dobi", rekla je Stojisavljevićeva, koja je i jedan od autora Standarda i normativa ishrane u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da je ranijom analizom jelovnika evidentiran snižen unos proteina, povećan unos zasićenih masti u ishrani djece predškolske dobi, zatim povećan unos natrijuma i soli, ali i snižen unos kalcijuma, joda i nekih bitnih elemenata u periodu rasta i razvoja djece.

Stojisavljevićeva je rekla da se Pravilnikom, odnosno standardima prehrane, predlaže da predškolske ustanove djeci svaki dan na jelovnicima obezbijede povrće, mlijeko ili nešto iz grupe mliječnih proizvoda, zatim meso, ribu, jaja, te voće.

Ona je rekla da se Pravilnik u vrtićima u Srpskoj sprovodi nešto malo manje od godinu dana, naglasivši da je veoma bitno da i roditelji zajedno sa predškolskim ustanovama podrže primjenu standarda i normativa.

Stojisavljevićeva je navela da bi stručne radionice, koje će biti održane i u Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu, trebalo da razjasne da jelovnik ne treba da bude skuplji, te da je bitno da se namirnice pravilno biraju i da budu zastupljene sve grupe namirnica u svakodnevnom jelovniku sa domaćeg tržišta.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić je rekao da se predškolske ustanove u Srpskoj pridržavaju Pravilnika.

On je rekao da su predstavnici Inspektorata na radionicama predstavnicima predškolskih ustanova ukazali da se djeci servira bezbjedna hrana, a ukazano je i na neke odredbe propisa koje se odnose na zdravstvenu zaštitu i socijalnu zaštitu.

Miljić je rekao da se sprovode redovne inspekcijske kontrole, te da Institut za javno zdravstvo Srpske ispituje nutritivne vrijednosti hrane četiri puta godišnje u svim predškolskim ustanovama Srpske.

Radionice za predstavnike predškolskih ustanova pod nazivom "Implementacija Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, njege, preventivne zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi i Standarda i normativa ishrane" organizuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske u saradnji sa UNICEF-om.

Izvor: Srna