latinica  ћирилица
07/11/2017 |  08:39 | Autor: RTRS

Zašto nas nespavanje goji?

Ukoliko ste cijelu noć ostali budni ili ste loše spavali, sljedećeg jutra ćete osjećati malaksalost. Kada se tijelo dovoljno ne odmara, javlja se želja za ugljenim hidratima.
Nesanica (foto:narodnilijek.com) -
Nesanica (foto:narodnilijek.com)

Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu. Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti.

Nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju – kada ste pod stresom, vaše tijelo pokušava da proizvede seratonin koji bi vas smirio.

Nedostatak sna će vas gojiti čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava.

Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana.

Kada uđete u rutinu nespavanja, teško vam je da se vratite u prvobitno stanje. Iako počinjete češće da spavate, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Izvor: B92, Fokus.ba