latinica  ћирилица
06/11/2017 |  09:38 | Autor: RTRS

Izraelski fizičari otkrili najjaču fuziju

Izraelski fizičari otkrili su novu vrstu fuzije, mnogo jaču od dosad poznatih, pa su razmišljali o tome da ne objave otkriće u strahu da bi moglo biti zloupotrebljeno za novu nuklearnu bombu.
Nuklearna fuzija - Foto: ilustracija
Nuklearna fuzijaFoto: ilustracija

Dvojica naučnika Marek Karliner i DŽonatan Rosner otkrili su fuzijsku reakciju koja se zasniva na interakcijama među elementarnim česticama stvorenim u akceleratorima - kvarkovima.

Ona je toliko moćna da su zamalo odustali od objavljivanja svojih rezultata.

Ali, kada su podrobnije istražili ideju, shvatili su da, za sada, ne postoji mogućnost praktične primjene nove reakcije u svrhu stvaranja energije niti njene zloupotrebe za stvaranje super moćne nuklearne bombe.

U novom radu predstavljenom u uglednom naučnom časopisu "Priroda" /Nature/, oni su pokazali da se fuzijom kvarkova može stvoriti značajno veća energija od one koja nastaje fuzijskom reakcijom lakih elemenata, poput vodonika.

Ali, budući da kvarkovi ključni za reakciju mogu postojati u kratkom vremenu koje se mjeri pikosekundama prije nego što će se pretvoriti u lakše čestice - nemoguće ih je sačuvati za izradu bombi ili korištenje u elektranama.

"Moram priznati da sam, kada sam prvi put shvatio da je takva reakcija moguća, bio preplašen", priznaje Karliner i objašnjava da je, na sreću, riječ o "procesu bez mogućnosti praktične primjene".

Izvor: SRNA