latinica  ћирилица
03/11/2017 |  12:32 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Aktiv žena SP: Organizovati nacionalni program skrining mamografije

Članovi Aktiva žena Socijalističke partije ukazali su danas u Banjaluci na značaj redovnog odlaska žena na mamografiju radi sprečavanja poodmaklih stadijuma ove bolesti.

Član Aktiva Zdenka Gojković rekla je novinarima da je ideja Aktiva žena SP da pokrene inicijativu prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u vezi sa organizovanjem nacionalnog programa skrining mamografije.

"To je veliki program koji zahtijeva veliki novac, ali zemlje u okruženju koje su ga pokrenule pokazale su da se već nakon pet godina u potpunosti otplati", naglasila je Gojkovićeva, koja je i načelnik Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ona je ukazala na to da se žene u najvećem broju slučajeva ljekaru javljaju prilično kasno, kada je bolest uznapredovala, kada je liječenje vrlo komplikovano, i kada, uprkos trudu, izlječenje nije moguće.

Prema njenim riječima, liječenje karcinoma dojke, koji je otkriven u poodmaklom stadijumu, može koštati i do 100.000 KM.

"Ukoliko uzmemo u obzir da godišnje u Republici Srpskoj bude od 450 do 550 novooboljelih, a 20 odsto od toga je `her dva` pozitivno, to znači da 80 do 100 žena treba da se liječi herceptinom, a liječenje traje godinu dana", rekla je Gojkovićeva.

Ona je poručila da je najbolja prevencija karcinoma dojke skrining mamografija, odnosno rendgen snimanje koje vrlo rano može otkriti promjene u dojci, kao i da je veoma važno da se mamografija ponavlja u određenim razmacima, a preporuka je i da žene redovno idu na ove preglede već nakon 40 godina starosti.

Potpredsjednik Aktiva žena SP Slavica Milikić ukazala je na značaj finansijske podrške borbi protiv ove bolesti.

"U prošloj godini Ministarstvo porodice, omladine i sporta plasiralo je oko 30.000 KM, a sa Ministarstvom finansija nastojimo da bude obezbijeđeno još sredstava za ove svrhe. Nastojimo i u ovoj godini obezbijediti sredstva za podršku udruženjima koja se bore protiv malignih oboljenja", rekla je Milikićeva, koja je i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske.

Član Aktiva Јasmina Davidović apelovala je da sve žene redovno rade preglede i samopreglede dojke, navodeći da je medicina danas uznapredovala i da je karcinom dojke u velikoj mjeri izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme.

"Žene ne treba da se boje pregleda jer nije svaka kvržica maligna, ali je bitno odrediti terapijski pristup", rekla je Davidovićeva, koja je i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske,

Ona je dodala da udruženja koja se bave borbom protiv karcinoma dojke nisu u nadležnosti Ministarstva porodice, ali da će se truditi da resorno ministarstvo finansijski podrži organizacije i udruženja koja se bave problematikom.

Predsjednik Aktiva žena SP Milka Glamočić istakla je da Aktiv u kontinuitetu organizuje različite edukativne aktivnosti o prevenciji raka dojke širom Republike Srpske kroz koje je prošao veliki broj žena.

"Planiramo nastaviti ove aktivnosti da bismo ukazali na značaj prevencije, povećali broj izlječenja, ali i podržali sve žene u borbi protiv ove bolesti", rekla je Glamočićeva.

Izvor: SRNA