latinica  ћирилица
02/11/2017 |  08:28 ⇒ 08:38 | Autor: RTRS

CIA imala dokumente da je Hitler preživio rat

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka "povjerljivo" pokazuju da je CIA imala informaciju o čovjeku koji je tvrdio da je Adolf Hitler, a koji je živio u Kolumbiji među bivšim nacistima, pedesetih godina prošlog vijeka.
Adolf Hitler  (Foto: biography.com) -
Adolf Hitler (Foto: biography.com)

Prema dokumentima, čovjek po imenu Filip Citroen pozvao je agente CIA 1954. godine i saopštio im da je upoznao navodnog nacističkog diktatora Adolfa Hitlera. Takođe im je rekao i da vođa nacista živi u gradu Tunja, u Kolumbiji. Da bi potkrepio priču, on je agentima CIA pokazao fotografiju na kojoj sjedi pored Hitlera. Takođe je otkrio da je Hitler u januaru 1955. godine napustio Kolumbiju i otišao u Argentinu.

CIA međutim nije ozbiljno shvatila tvrdnje nazivajući ih "fantazijama". Drugi muškarac, čije ime je zavedeno pod šifrom Simelodi-3 pozvao je agente CIA i ispričao im istu priču. Potvrdio je da je Citroen održavao kontakt sa Hitlerom jednom mjesečno prilikom redovnih posjeta Kolumbiji.

Agenti CIA su posumnjali u vjerodostojnost izvještaja navodeći da "ni odjeljenje CIA ni Simelodi nisu mogli da procjene valjanost informacije, ali da je ona prosleijđena kao informacija od mogućeg interesa".

Hitlerova sudbina je dugo bila predmet spekulacija i teorije zavjere. Istoričari vejruju da je Adolf Hitler počinio samoubistvo 1945. godine u bunkeru u Berlinu.

Izvor: RTS