latinica  ћирилица
01/11/2017 |  15:33 ⇒ 15:45 | Autor: RTRS

Šta kada ste depresivni? Pet načina da pomognete sebi

Kada ste depresivni ili se osjećate loše, koncentracija je često na veoma niskom nivou. Svako u tim trenucima osjeća tugu ili se nađe u momentima borbe sa samim sobom, a najteže je ostati motivisan.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Terapeut Megan Bruno daje pet korisnih savjeta onima koji prolaze kroz ovakav period i pokušavaju da nešto promijene.

1. Izađite napolje

Iako kontakt sa drugim ljudima može izgledati kao naporan i težak, izlazak iz kuće može prevariti takav osjećaj, zbog čega ćete se osjećati produktivnije.

"Depresija voli da nas laže. Ona obično sugeriše: 'Osjećaš se loše. Niko ne želi da bude u tvom prisustvu. Uštedite energiju i radite od kuće danas'. Kada je u pitanju produktivnost, rad od kuće može biti ogroman izazov."

2. Smanjite očekivanja

Ne očekujete da se brzo krećete sa polomljenom nogom, isto tako ne treba očekivati da blistate u trenucima depresije. Bruno savjetuje da smanjite očekivanja.

"Ako ste u stanju da date svega 30 odsto sebe, onda i očekujte 30 odsto rezultata od onoga što biste postigli u normalnim okolnostima. Zadajte sebi specifične ciljeve, radite u ovom trenutku, gdje god se nalazili."

3. Budite odgovorni

Naravno, ovo je teže postići kada ste depresivni, ali postavljanje ciljeva u paru, odnosno, sa još nekom osobom, trebalo bi dodatno da vas motiviše, ističu stručnjaci.

"Iako na prvi pogled možda djeluje kontraproduktivno, važno je provoditi vrijeme sa drugima, posebno onda kada su u pitanju ljudi kojima je stalo do vas i brinu o vama, pred kojima možete biti onakvi kakvi ste", piše Independent.

4. Pokažite samopouzdanje i saosjećanje

Јako je bitno da neko vrijeme u toku dana posvetite isključivo sebi, bilo da je riječ o treningu ili nekom hobiju. Vježbe podižu raspoloženje. Istraživanja su takođe pokazala da samokritičnost umije često da demotiviše.

5. Razmislite o terapiji

Objektivna i pouzdana pomoć vam uvijek može pomoći u vašoj borbi. Ne oklijevajte da u takvim situacijama potražite stručnu pomoć.

Izvor: B92