latinica  ћирилица
27/10/2017 |  21:31 | Autor: RTRS

Iz prve ruke- kako se ljekari bore protiv umora

Iz prve ruke, evo šta ljekari koriste da pobijede umor i podignu nivo energije.
Odmor (Foto: porschelinn/Flickr.com) -
Odmor (Foto: porschelinn/Flickr.com)

Svima nam se ponekad dešava da nam zafali energije, a prva reakcija obično je odlazak po šolju kafe, ne bismo li nekako preživjeli dan. Ali, ima i efikasnijih načina, ljekari različitih specijalnosti otkrili su šta rade kada su jako umorni.

Ljekar opšte prakse, dr Priti Danijel

"Uzimam ženšen, vitamin C sa dodatkom cinka i vitamin D svakog dana. Ženšen stimuliše naš organizam da se lakše brani od umora i stresa, a postoji i nekoliko studija koje govore u prilog tome. Vitamin C jača imunitet, tako da se organizam lakše brani od virusa, a vitamin D je moje 'sunce' u kapsuli. Suzbija umor, popravlja raspoloženje i ublažava bolove. Kad osjetim da mi opada nivo energije, popijem veliku čašu vode 'na eks', i, naravno, trudim se da tokom dana imam dovoljno fizičke aktivnosti. Svoje pacijente uvijek savjetujem da redovno jedu, ne preskaču obroke i da izbjegavaju grickalice."

Psiholog dr Meg Mehta

"Uzimam vitamine B kompleksa, koji nam um čine bistrim i pojačavaju mentalne sposobnosti. Ovaj kompleks vitamina popravlja i raspoloženja. Ali, moj trik za podizanje energije je da u mislima odem na neko 'lijepo mjesto'. Kad ste iscrpljeni i čini vam se da nemate snage, prisjetite se nekog trenutka kad ste osjetili veliku sreću. Što više detalja prizovete u sjećanje, efekat ove mentalne vježbe će biti snažniji. Takođe, svakog jutra odlazim u šetnju."

Ljekar opšte prakse dr Dejvid Bul

"Dobar san je najvažniji za nivo energije koji ćete imati. Ne vjerujem ni u kakve stimulanse i smatram da su ljudi u posljednje vrijeme počeli da potcjenjuju važnost spavanja. Trudim se da uvijek spavam bar osam sati u toku noći, i obavezno doručkujem i to namirnice koje će mi nivo energije održati do ručka, tako da je moj izbor najčešće ovsena kaša sa voćem, a popijem i kafu. Od suplemenata koristim samo vitamin C i cink, a kad sam premoren, dremnem desetak minuta i to me osvježi. Osim toga, volim da slušam muziku, to me uvijek oraspoloži, a jako pazim da nikada ne sjedim duže od sat vremena u kontinuitetu."

Hirurg dr Marjam Zamani

"Svakog dana uzimam kalcijum sa vitaminom D3 i kompleks B vitamina kako bih imala dovoljno energije. Kafu nikad ne pijem, a kad osjetim da me hvataju umor i pad energije, uradim nekoliko aerobnih vježbi da mi proradi cirkulacija i kiseonik prostruji tijelom. Tokom radnog dana uvijek imam pri ruci zdrave grickalice kako bih održala stabilan nivo šećera u krvi, tako da su orašasti plodovi i svježe voće moj izbor. Takođe, pijem jako puno tečnosti, najviše vode i biljnih čajeva."

Izvor: Mondo