latinica  ћирилица
27/10/2017 |  16:58 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema prijavljenih slučajeva malih boginja (VIDEO)

Institut Torlak iz Beograda potvrdio je nedavno nekoliko slučajeva morbila u Srbiji, a na Kosmetu je proglašena epidemija malih boginja.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

U Srpskoj za sada nema prijavljenih slučajeva malih boginja, potvrdili su za RTRS u Republičkom institutu za javno zdravstvo. Kažu da je posljednji put epidemija morbila zabilježena 2014. godine.

Najviše oboljelih bilo je u Bijeljini, više od 1.100, od ukupno 4.000. Zbog pojave oboljelih u regionu, ljekari upozoravaju da je jedina prava zaštita vakcinacija, koja u ovoj godini nije na zadovoljavajućem nivou od 95 odsto.

Stručnjaci upozoravaju da će se epidemija morbila, na Kosmetu, gdje je zaraženo oko 200 osoba, a dvoje ljudi umrlo, prenijeti i na ostale zemlje regiona zbog malog obuhvata djece vakcinacijom. Da bi se postigao kolektivni imunitet i spriječile epidemije, trebalo bi da bude vakcinisano preko 95 odsto populacije, a trenutno je u Srpskoj taj procenat 60 odsto.

- Prema našim istraživanjima i iskustvima koje imamo u Domu zdravlja Bijeljina, gdje se već decenijama djeca vakcinišu ovom vakcinom, nije bilo čak ni težih neželjenih reakcija, a tek ne autizma - kaže dr Zoran Dakić, specijalista epidemiolog, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini.

Pedijatri kažu da stavovi protivnika vakcine nemaju naučne podloge i pozivaju roditelje da djecu na vrijeme vakcinišu i time spriječe moguće komplikacije.

- Morbili, za razliku od drugih osipnih groznica, mnogo češće pokazujukomplikacije, u smislu pojave zapaljenja srednjeg uha, zapaljenja plućnog parinhema-odnosno pneumonije, a isto tako mogu dati i mnogo ozbiljnije komplikacije u smislu zapaljenja moždanog parainhema ili zapaljenja moždanih ovojnica, što znači meningitis ili meningoencefalitis - kaže dr Stoja Ćuskić Kenjić, specijalista pedijatar.

S obzirom na sve okolnosti, ljekari apeluju da se pri prvoj pojavi bilo kakvog osipa, a posebno ako je propraćen visokom temperaturom, obavezno odmah javite porodičnom ljekaru kako bi se utvrdilo o čemu je riječ.