latinica  ћирилица
27/10/2017 |  08:41 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Najskuplji sat na svijetu 17,7 milion dolara

Sat glumca Pola Njumena brenda Roleks Dajtona prodat je na aukciji za 17.752.500 američkih dolara zbog čega je postao najskuplji sat ikada.
Sat glumca Pola Njumena Roleks Dajtona prodat za 17,7 milion dolara - Foto: klix.ba
Sat glumca Pola Njumena Roleks Dajtona prodat za 17,7 milion dolaraFoto: klix.ba

Aukcija je održana u Filipsu u Njujork Sitiju. Iako su mnogi očekivali da će ovaj sat oboriti rekord u cijeni, ipak nije se moglo predvidjeti da će to biti najveća ikada isplaćena cijena.

Nadmetanje je trajalo svega 12 minuta, a bilo je i zainteresovanih koji su se za njega borili putem telefona. U aukciji je učestvovalo više od 400 ljudi iz cijelog svijeta.

Čuveni holivudski glumac je ovaj sat dobio na poklon od svoje supruge, glumice DŽoan Vudvord i smatran je "svetim gralom" među kolekcionarima satova.

- Mnogi misle da je ovo najbolji sat na planeti - rekao je DŽef Hes, kolekcionar Roleks satova.

Njumen ga je uvijek nosio, a potiče iz 1980-ih godina. Kasnije ga je poklonio je DŽejmsu Koxu, bivšem momku svoje kćerke, 1984. godine, koji je uz savjet advokata odlučio da ga proda. U vrijeme kada ga je dobio na poklon njegova cijena je bila 200 dolara.

Do sada najskuplji sat prodan na aukciji bio je Patek Filip 1518 od nehrđajućeg čelika, a izrađen je samo u četiri primjerka. Prodan je prije godinu dana u Filipsu, u Ženevi.

Izvor: Agencije