latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:39 | Autor: RTRS

U olupini pronađen dosad najstariji instrument za navigaciju

Predmet pronađen u olupini broda u moru u blizini Omana predstavlja najstariji poznati primjerak nekog navigacionog instrumenta.
Astrolab - Foto: Screenshot
AstrolabFoto: Screenshot

Pomorski arheolozi tvrde da je riječ o astrolabu, instrumentu koji su mornari nekada koristili za mjerenje visine sunca takom njihovih putovanja. Vjeruje se da instrument datira iz perioda između 1495. i 1500. godine.

Astrolab je pronađen 2014. godine u olupini portugalskog istraživačkog broda koji je potonuo tokom oluje u Indijskom okeanu 1503. godine. Brod se zvao "Esmeralda" i bio je dio flote koju je predvodio portugalski istraživač Vasko da Gama, prva osoba koja je direktno plovila iz Evrope prema Indiji.

"Velika je privilegija pronaći nešto ovako rijetko, nešto istorijski važno, nešto što će arheolozi proučavati", izjavio je za Bi-Bi-Si Dejvid Merns, vođa tima koji je pronašao astrolab.

Bronzani disk ima prečnik od 17,5 mm, a tanji je od 2 mm. U početku se nije moglo vidjeti ništa značajno na njemu, ali su laserskim skeniranjem na Univerzitetu Vorvik kasnije otkrivene oznake na ivicama diska. Mornari su uz pomoć njega mogli da mjeriti visinu sunca iznad horizonta u podne i odrede svoju lokaciju.

Astrolabi su veoma rijetki, a ovo je ukupno 108. koji je ikad pronađen.

Izvor: B92