latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:50 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Rano otkrivanje karcinoma dojke najbolji put ka izliječenju (VIDEO)

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, pa je tim povodom udruženje "Nada" u Trebinju organizovalo niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti o ovoj bolesti i njenoj prevenciji.
"Zajedno smo jedno" - Foto: RTRS
"Zajedno smo jedno"Foto: RTRS

Godišnje se u Republici Srpskoj otkrije oko 400 novih slučajeva obolijevanja od malignih bolesti, a kod žena je najčešći upravo karcinom dojke. Zbog toga je važno stalno isticati značaj redovnih pregleda, a jedan od načina je i široka javna kampanja kakvu sprovodi udruženje "Nada" u Trebinju.

Žene koje su pobijedile bolest poručuju da je rano otkrivanje karcinoma dojke najbolji put ka izliječenju.

- Sve žene moraju da znaju da se bolest u 99 odsto slučajeva liječi ako se otkrije na vrijeme otkriju, da pregled ne boli i da ne treba da se plaše - kaže Desa Knežević.

Udruženje "Nada" pokrenulo je niz aktivnosti u okviru kampanje kojom žele da javnosti ukažu na opasnost od karcinoma dojke, ali i značaj prevencije.

Predsjednica Udruženja Koviljka Komnenić kaže da su preventivni pregledi i promotivne aktivnosti organizovane i u ruralnim sredinama.

Od karcinoma dojke ne obolijevaju samo žene. Na području istočne Hercegovine samo u posljednjoj godini zabilježena su i tri slučaja oboljenja kod muškaraca.

Troškove liječenja oboljelih od karcinoma snosi Fond zdravstvenog osiguranja, kaže Valerija Lakić, direktorka trebinjske filijale Fonda.

U okviru kampanje udruženja "Nada " donirane su posteljine i peškiri onkološkom odjeljenju Bolnice Trebinje, a na gradskom trgu organizovana je podjela edukativnih brošura.