latinica  ћирилица
21/10/2017 |  17:15 | Autor: RTRS

Tramp bi mogao da objavi tajne podatke o ubistvu Kenedija

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da, u očekivanju novih informacija, planira da dozvoli otvaranje dugo čuvanih podataka o ubistvu predsjednika DŽona Kenedija u novembru 1963. godine.
Ubistvo Kenedija   (Foto: Wikimedia Commons) -
Ubistvo Kenedija (Foto: Wikimedia Commons)

Magazin "Politiko" je nešto ranije objavio, pozivajući se na Trampovu administraciju i druge zvaničnike, da je skoro sigurno da će on blokirati objavljivanje informacije iz više hiljada povjerljivih fajlova koje bi američka Nacionalna arhiva trebala da objavi do 26. oktobra.

"U očekivanju novih informacija, dozvoliću da, kao predsjednik, dugo blokirani i povjerljivi fajlovi o DŽej-Ef-Keju /DŽon Ficdžerald Kenedi/ budu otvoreni", kaže Tramp u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter".

Kenedi je ubijen 22. novembra 1963. godine u 44. godini i o tome je objavljeno više hiljada knjiga, članaka, dokumentarnih i igranih filmova.

Prema rezultatima brojnih anketa, veliki broj Amerikanaca i dalje ne vjeruje zvaničnim dokazima koji ukazuju da je ubica bio Li Harvi Osvald.

Tokom godina, Nacionalna arhiva je objavljivala brojne dokumente o ubistvu Kenedija ali posljednji dio ostaje tajan i samo Tramp ima ovlaštenje da donese odluku ili će biti objavljeni u prepravljenom obliku.

Američki dnevnik "Vašington post" i drugi mediji prenijeli su izjave nekoliko zvaničnika koji navode da su državne agencije lobirale kod Trampa da ne objavi neke od dokumenata jer bi neki od fajlova novijeg datuma mogli objelodaniti i neke nedavne obavještajne i druge operacije.

"Vašington post" navodi da posljednji dio dokumenata o ubistvu Kenedija ne sadrži nikakve senzacionalne podatke ali da bi mogli da osvijetle aktivnosti Osvalda dok je bio na putu u Meksiko Sitiju krajem sepštembra 1963. godine.

Izvor: SRNA