latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:11 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Јahura: Vratiti zemljište u Prebilovcima stanovnicima sela

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva /SND/ "Prebilovci" iz Beograda Milenko Јahura zatražio je danas od načelnika opštine Čapljina Smiljana Vidića da javnosti objasni kako je zemlju koja je u vlasništvu 232 srpske porodice iz Prebvilovaca izdao trećim licima na 99 godina, te stavi van snage te ugovore i zemlju vrati selu i njegovim stanovnicima.
Prebilovci - Foto: SRNA
PrebilovciFoto: SRNA

"Pozivam vas da javnosti i nama predočite pravu sadržinu ugovora opštine sa Ivanom Јurkovićem iz Višića", navodi Јahura u otvorenom pismu načelniku opštine Čapljina Smiljanu Vidiću.

Јahura ističe da opština prebilovačko zemljište nije iznajmili samo jednom `domicilnom Prebilovčaninu`, kako je načelnik ranije navodio, već i Ivanu Јurkoviću iz Višića.

"On je dobio mnogo veću površinu najkvalitetnijeg pašnjaka. U međuvremenu ga je bagerom preorao, usitnio freziranjem, pripremio za sadnju i napravio put do njega", kaže Јahura.

On ukazuje da je Јurković sumnjivim privatnim poslom došao do drugog zemljišta u Prebilovcima, koje je Srpska pravoslavna crkva 1991. otkupila i isplatila vlasniku radi proširenja puta, i na njemu uradio bušotinu za vodu.

"Јurković očekuje struju i tvrdi da ima obećanje opštine da gradi objekte i podiže trajne zasade sa zakupom na 99 godina, što je praktično trajan posjed, odnosno novo naseljavanje /kolonizacija/ Prebilovaca. Njegove tvrdnje shvatam ozbiljno, jer su se do sada sve obistinile, a vaše se nisu pokazale tačnim", navodi Јahura u otvorenom pismu Vidiću.

On je naveo da se Vidiću obraća zbog "netačnih tvrdnji datih medijima prije 20 mjeseci, u vezi sa njegovim reagovanjem na iznajmljivanje zemljišta u Prebilovcima fizičkim licima.

"Ne pišem vam se zbog tih neistina već zbog, njima prouzrokovanih, štetnih posljedica u vezi sa tim problemom u Prebilovcima. Obraćam vam se kao predsjednik Srpskog nacionalnog društva `Prebilovci` iz Beograda koje okuplja izbjegle i raseljene Srbe sa područja Čapljine i Stoca i kao domicilni stanovnik Prebilovaca i opštine Čapljina, gdje sam upisan u birački spisak i gdje ostvarujem biračko pravo", naglasio je Јahura.

On kaže da su mu u Prebilovcima nepokretnosti nasslijeđene od predaka, dragi grobovi koji su porušeni i prah predačkih kostiju uništenih 1992. godine, u hrvatskoj operaciji "Čagalj".

"Prebilovčani su bili i ostali faktički posjednici-držaoci pomenute parcele. To je njihovo pravno vlasništvo i posjed! Izdavanje dijela parcele u zakup trećim licima je nezakoniti i ništavi akt vlasti i čin diskriminacije pravih vlasnika i posjednika", tvrdi Јahura.

On podsjeća da su sve povratnične porodice u Prebilovcima poljoprivredni prozvođači i velikim dijelom stočari čija stada slobodno pasu na vjekovnim pašnjacima sela.

"Vi ste to zemljište sada oduzeli povratnicima i srpskoj manjini koja je u stanovništvu opštine od 1941. spala sa 38 na oko 14 odsto u 1991. godini, a sada na dva odsto. Dali ste ga osobi iz drugog sela u najam našu imovinu, ugrozili stočarsku prozvodnju sela i prihode od nje", istakao je Јahura.

On dodaje da je bio red i Vidićeva primarna obaveza da prije iznajmljivanja zemljišta upozna sa planom selo, vlasnike i mještane koji od toga zemljišta žive, a ne da ga iznajmi bez njihovog znanja.

"Da li je to dobra atmosfera za život ili suživot, na koji se pozivate? Mislim da je daleko od toga i da ovo moramo shvatiti kao ugrožavanje garantovanih ljudskih prava i kao svojevrstan pritisak na srpsku manjinu kojoj su Prebilovci do sada bili jedino selo u opštini", zaključio je Јahura.

On ističe da je dodjela zemljišta Јurkoviću i devastiranje prostora koji je za Srbe i memorijalni, protivna interesima sela Prebilovaca da se potpuno obnove i razvijaju sa osloncem na turizam, ugostiteljstvo, prozvodnju zdrave hrane, očuvanje prirodne sredine i kulturno- istorijskih i memorijalnih vrijednosti naselja.

Vidić: U najam izdata isključivo opštinska zemlja

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić rekao je danas Srni da navodi iz pisma predsjednika Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenka Јahure nisu tačni i da je opština Čapljina u najam ili u koncesiju dala oko 500 hektara zemljišta na području opštine za sadnju smilja i maslina, te da je izdata isključivo opštinska zemlja.

"Nekoliko hektara zemlje izdali smo i na području sela Prebilovci. To je brdo gdje treba uložiti ogroman novac. Prema našim papirima, to je opštinska zemlja. Mi nemamo nikavu namjeru ugroziti bilo koga ili dati nečiju zemlju. Odgovorno tvrdim da naš katastar ne bi dao zeleno svjetlo da se ta parcela izda da ona nije opštinsko vlasništvo", istakao je Vidić.

Na konstataciju da je u prilogu Јahurinog pisma poslat i zemljišno-knjižni izvadak na kome se navode imena i prezimena vlasnika navedene parcele, Vidić kaže da on "ne zna čija je to zemlja nekad bila, niti je to istraživao, već se vodio postojećim stanjem".

Vidić je istakao i da je po zakonu o najmu, odnosno Zakonu o koncesijama, parcelu moguće dati na korištenje najviše 20, odnosno 25 godina, a ne nikako 99, te da ne zna na koliko je godina izdato zemljište u Prebilovcima, ali da nije više od 25.

Izvor: SRNA