latinica  ћирилица
21/10/2017 |  14:37 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Zvizdić: Odgovornost za blokadu usvajanja akciza snose entitetski ministri

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da odgovornost za trenutnu blokadu u vezi sa izmjenama zakona o akcizama leži na "međustranačkom tandemu sastavljenom od entitetskih ministara finansija koji ne dolaze iz SDA ili Saveza za promjene, nego iz SNSD-a i HDZ-a".

"Upravo glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje jednostrano je usvojeno rješenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmjerava u budžetsku potrošnju, a ne u novu izgradnju puteva", naveo je Zvizdić reagujući na izjavu predsjedika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović da je sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama na Denisu Zvizdiću, koji nema podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Što se tiče Zakona o akcizama, Zvizdić smatra da je pokušaj da se odgovornost za njegovo usvajanje prebaci na Savjet ministara ili selektivno na SDA i Savez za promjene unaprijed propao pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću i predstavnicima međunarodne zajednice.

On tvrdi da ne postoji saglasnost vlada Republike Srpske i Federacije BiH o predloženom tekstu zakona, što je, kako kaže, federalni premijer više puta javno i potvrdio.

"Naravno, ako bi entitetske vlade koje će biti i korisnici i implementatori sredstava ostvarenih kroz akcize i putarine, postigle saglasnost o tekstu zakona o akcizama, to bi značajno olakšalo proces njihovog usvajanja. Ali, takav sporazum ne postoji i zbog toga je potpuno jasno da je potrebno dodatno raditi na definisanju konačnog teksta zakona o akcizama, ako postoji iskrena namjera da isti bude usvojen i infuziona tranša MMF-a za nivo entiteta odobrena", naveo je Zvizdić.

On tvrdi da je Savjet ministara spreman da zajedno sa svim relevantnim učesnicima nastavi aktivno da radi na pronalaženju adekvatnog rješenja u vezi sa zakonom o akcizama, koji će jasno definisati transparentnost trošenja sredstava prikupljenih na ovaj način i isključivo biti vezan za pokretanje investicija u oblasti izgradnje auto-puteva i puteva i kao takvo dobiti potrebnu parlamentarnu podršku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je juče da je sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama na predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, koji nema podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"Ako Zvizdić smatra da nema podršku u parlamentu BiH, neka definiše zakon kakav misli da će dobiti podršku. Ovdje je problem što nema potrebnih 16 ruku iz Federacije BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Izvor: Srna