latinica  ћирилица
21/10/2017 |  14:25 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Ljekari u FBiH najavili generalni štrajk od 6. novembra

Savez Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH stupiće u generalni štrajk od 6. novembra.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeno je da procedura za organizovanje generalnog štrajka kreće od ponedjeljka, 23. oktobra, kada će pripremiti sve dokumente i poslati ih federalnom Ministarstvu zdravstva, kao i najavu štrajka u pisanoj formi.

Takođe, potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog vijeća i sve ostalo što je predviđeno zakonom.

"Imamo jasno definisane naše zahtjeve. Tražimo samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora do čega nije došlo. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se narušava tako što doktori medicine, najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze", rekao je Rifat Rijad Zaid, zamjenik predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

On je dodao da građani moraju znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ni za 20 godina koliko je potrebno da se obuči jedan specijalista i preuzme svoj kabinet.

"Nismo optimisti da će u ovih 10 dana biti postignut neki dogovor. Možda neki kantoni potpišu kolektivni ugovor, ali u štrajk se ide. Najbliži potpisivanju su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, ali ništa se još nije promijenilo", rekao je Zaid.

Ljekari traže satnicu od 2,35 KM, smanjenje broja radnih sati sedmično na 37,5 radnih časova i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2.

Kako je rekao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović, ljekari opšte prakse u tom kantonu imaju koeficijent 3,3, specijalisti 4,2, suspecijalisti 4,4.

Predsjednik sarajevskog sindikata Izet Hočko rekoa je da su vodili pregovore i da su naišli na pozitivne reakcije, te se nadaju da će ubrzo potpisati kolektivni ugovor jer su dali minimalne zahtjeve.

Niko od pacijenata kojima bude trebala hitna zdravstvena usluga neće biti oštećen niti vraćen, prenose federalni mediji.

Izvor: Srna