latinica  ћирилица
21/10/2017 |  14:17 ⇒ 22/10/2017 | 10:20 | Autor: RTRS

Madrid suspendovao vladu Katalonije! (VIDEO)

Za razliku od neodlučnog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, Vlada u Madridu održala je obećanje i aktivirala član 155 Ustava Španije, raspustila katalonsku vladu i zatražila održavanje vanrednih izbora.

Marijano Rahoj je rekao da se ne ukida autonomija Katalonije, već da se samo suspenduje pokrajinska vlada i "uklanjaju lokalni funkcioneri koji su prekršili zakon".

Rahoj je od Senata zatražio dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene izbore u tom regionu u roku od šest mjeseci. Premijer je izjavio i da su podaci o stanju katalonske ekonomije zabrinjavajući i da bi ona mogla da oslabi za 30 odsto ukoliko bi bila nezavisna. Aktiviranje člana 155 Ustava mora da odobri gornji dom španskog Senata, a glasanje se očekuje 27. oktobra.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natjera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes". Rahoj je rekao da je njegova vlada preduzela mjere bez presedana kako bi se očuvao zakonski poredak, osiguralo da su regionalne institucije neutralne, da se garantuje očuvanje javnih servisa i ekonomskih aktivnosti i da se očuvaju prava svih građana.

"Morali smo uvesti član 155. To nikada nije bila naša želja niti namjera. On se uvodi samo u vanrednim situacijama. Aktivirali smo ga, jer nijedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona", istakao je Rahoj.

Četiri su cilja primjene člana, prvi put aktiviranog od uvođenja demokratije u Španiju prije 39 godina.

"Vratiti vladavinu zakona, vratiti se u normalnost i kohabitaciju, obnoviti ekonomiju i održati izbore, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s ekonomskim oporavkom te organizovati izbore u Kataloniji", zaključio je Rahoj.

Očekuje se da će ovaj drakonski potez Madrida izazvati novi talas masovnih protesta širom Katalonije, što bi moglo dodatno produbiti već kritične tenzije između Španije i njene pokrajine koja se želi otcijepiti.

"Idem na proteste jer je sramota da dvojica ljudi ne mogu da sjednu i da se dogovore. Mislim da se Vlada u Madridu nije korektno ponijela, kao ni cijela evropska zajednica", istakao je stanovnik Barselone Oskar Gomez.

Katalonski lider Karles Pudždemon održaće večeras govor nakon što bude učestvovao na protestu povodom današnje odluke Vlade Španije. Njegova vlada mogla bi da donese odluku o jednostranom otcjepljenju.