latinica  ћирилица
21/10/2017 |  11:53 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Bijeljina: Vlasnicima poplavljenih kuća nova pomoć od EU (VIDEO)

Građani čije su kuće oštećene u poplavama 2014. godine, mogu računati na novu pomoć Evropske unije. Јavni poziv otvoren je do 9. novembra, a pravo učešća imaju svi građani koji ranije nisu koristili pomoć Evropske unije.
Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook) -
Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)

Projekat sprovode Razvojni program Ujedinjenih nacija i Međunarodna organizacija za migracije, u saradnji s lokalnim zajednicama. Evropska unija je nakon poplava u Bijeljini u obnovu kuća i javnih objekata uložila 10,5 miliona maraka.

Evropska unija odobrila je dodatnih 40 miliona evra za oporavak od poplava u BiH. Dio sredstava namijenjen je za uređenje obala rijeka koje su se izlivale, a oko 12 miliona evra predviđeno je za obnovu kuća koje nisu bile u ranijem programu. Grad treba da obezbijedi 5.000 maraka po svakom obnovljenom objektu i svu tehničku dokumentaciju.

Na području Bijeljine bilo je poplavljeno oko 22.000 kuća , javnih i privrednih objekata, a donirana sredstva Evropske unije ranije su korištena za obnovu 800 objekata, među kojima su osim kuća bile i škole. Ipak, najviše novca uloženo je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.