latinica  ћирилица
21/10/2017 |  11:45 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Veliki školski čas u Šumaricama, sjećanje na "četu đaka"

Antiratna i komemorativna manifestacija Veliki školski čas, kojom se obilježava sjećanje na strijeljanje civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine počela je danas polaganjem vijenaca na spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.
Pomen u Šumaricama - Foto: Screenshot
Pomen u ŠumaricamaFoto: Screenshot

Prije početka Velikog školskog časa, Njegovo preosveštenstvo vladika šumadijski Јovan i sveštenici Šumadijske eparhije služili su moleban, kome je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zatim položio vijence na spomenik strijeljanim đacima i profesorima.

Vijence ispred spomenika "Peto tri" položili su i premijer Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, ambasador Njemačke Aleks Ditman, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i Austrije Јohanes Ajgner, đaci Prve kragujevačke gimnazije, a prisustvovali su i diplomatski predstavnici Palestinske uprave, Slovačke, Bjelorusije, predstavnici grada Kragujevca i veliki broj građana.

Na "Velikom školskom času" izveden je dramski prikaz "Igre brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače.

Komemorativna manifestacija "Veliki školski čas" u Spomen-parku Šumarice održava se u znak sjećanja na 21. oktobar 1941, kada je njemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. godine na Treći bataljon 749. pješadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra strijeljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dječaka, uličnih čistača obuće.

Izvor: Srna